En Zengin Tür Çeşitliliği Toprakta
Tür çeşitliliği ağaç taçlarında, derin denizlerde ve mercan resiflerinde oluşsa da hiçbir yerde ayaklarınızın altındaki kadar çok farklı tür bulunmuyor. Bilim insanları Dünya genelinde en fazla tür çeşitliliği barındıran yerin toprak olduğunu açıkladılar.
Bilim insanlar Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan makalede, altı bacaklı canlıların ilkel bir biçimi olan yay kuyruklulara dikkat çekiyorlar. Bu-na Yeni Zelanda’da bulunan ve 17 milimetre uzunluğa kadar büyüyen Holacanthella spinosa ya da yalnızca bir veya iki milimetre uzunluğunda, küre şeklinde ve soluk altın rengi olan Dicyrtomina minuta’da dahil.
Yay kuyruklular topraktaki humus oluşumuna katkida bulunurlar. Birçoğunun bedeninde yay şeklinde uzantılar bulunur ve tehlike anında bunarın yardımıyla sıçrayıp kaçabilirler. Isviçre Federal Orman, Kar ve Peyzaj Araştırma Enstitüsü’nde (WSL) Mark Anthony ve çalışma arkadaşları, bakterileri, virüsleri, mantarlar ve diğer bazı organizmaları inceledi. Bunların çoğu besin döngüsü ya da karbon depolanması için önemliyken, diğerleri de ağaçların patojenleridir. Tahminlere göre bilinen tüm memeli türlerinin yalnız %3,8’i toprakta yaşıyor. Oysa mantarların %90’ı, bitkiler ve köklerin %86‘sı ve salyangoz gibi yumuşakçaların ise %20’si toprakta yaşamak.
Bakteri ve virüslerin değerlendirilmesinin zor olduğunu belirten bilim insanları, bu konuyla ilgili yayınlar taradıklarında büyük bir bilimsel boşluğun bulunduğu farketmişler. Örneğin toprakta yaşayan bakteri oranı için bölgeye göre %25–88‘lik bir oran verilmiş. Araştırma ekibi çalışmanın henüz bir başlangıç olduğunu, daha birçok araştırmanın gerekli olduğunu belirtiyorlar.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Enumerating soil biodi-versity, PNAS, 2.07.2023.
Bir yanıt bırakın