Endojen Retrovirüsler Beyin Gelişimini Etkiliyor
Virüsler yalnız dışarıdan bulaşmaz kalıtımımızda da bulunurlar. DNA’mızın %8’i Endojen Retrovirüslerden (HERV), %35 ise virüs kökenli küçük parçalardan meydana gelir. Bunlar muhtemelen enfeksiyona uğramış atalarımızdan bize mirastır. Fakat koronavirüs gibi güncel virüsler de kalıtımımızda izler bırakabiliyor.
Endojen Retrovirüsler çoğalma ve enfekte etme özelliklerini kaybetmiştirler. Fakat tamamen etkisiz değillerdir. Hücre ile etkileşimleri negatif olduğu kadar pozitifte olabilir. Örneğin bu virallerin kanserden korudukları ya da erkeklerde kas gelişimini tetiklediği biliniyor. Bir yandan da ALS gibi nörolojik hastalıklara da sebep olabildiği görülüyor.
Endojen Retrovirüslerin beyin gelişimi üzerine etkisini araştırmak isteyen bilim insanları CRISPR gen makası ile sinir kök hücrelerinin kalıtımındaki özel Endojen Retrovirüsleri etkinleştirdiler.
Serebral korteksin nöronları geliştikçe, anormal boyuta kısa ve nerdeyse hiç dalanmamış şekilde sinir hücreleri oluştu. Bu da bu Endojen Retrovirüslerin etkinleşmesinin beyin gelişimini olumusuz etkilediğini kanıtlıyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın