Epigenetik: Şişmanlığınızın Sebebi Babanızın Yeme alışkanlığı olabilir mi?

Epigenetik: Şişmanlığınızın Sebebi Babanızın Yeme alışkanlığı olabilir mi?

DNA’nın 1953’te keşfinden bu yana genom hakkında bilgilerimiz artmakta. Özellikle 1970’lerden günümüze “epigenom” rolü giderek artmakta. Epigenom kısaca DNA’da ve onu sarmallayan proteinlerde çevre ve beslenme etkisiyle oluşan küçük kimyasal değişikliklerdir.

Epigenetik Modifikasyonlar Gelecek Nesillere Nasıl Aktarılıyor?

DNA, histon isimli proteinlerin etrafına dolanmıştır. Hücreye çevreden gelen bir sinyal olduğunda DNA ve histon proteinlerinde küçük modifikasyonlar oluşur. Bu Epigenetik Modifikasyonlar gen ifadelerini neredeyse sınırsız bir kombinasyon çeşitliliği sağlar. 

Hücreler Epigenetik Modifikasyonlara bölündükleri zaman yavru hücrelere de aktarır ve gen ifadesini korur. 

Yani saç renginizi, göz renginiz anne ve babanızdan DNA mirasından gelirken, sıska yapılı oluşunuz ananenizin annenize hamileyken nasıl beslendiği ile bağlı olabilir. 

Peki Bu Durum Darwinci Evrim Modelini Çürütüyor mu?

Kendilerini neo Lamarckçı olarak tanılayan epigenetikçiler olsa da elbette Darwinci evrim modeli çürütülemez. 

Genelde yumurta ve sperm çevreden gelen modifikasyonlardan korunur. Fakat bazen çok az epigenetik modifikasyon sonraki kuşaklara aktarılır. Fakat bu modifikasyon ve değişimler bir kaç kuşakta yok olur. Yani günümüzde artan obeziteyi epigenetiğe bağdaştırma furyası aslında altı boş bir safsata. Çok büyüleyici ve merak uyandırıcı epigenetik alanı çıkarlar için kullanılmaya açık değildir. Özellikle sağlık gibi önemli durumlar, içinde bulunduğu zaman ile birebir ilintilidir. Hiç bir kişi günümüzdeki kilolarını 1990’larda babasının tatlıya düşkünlüğüne yormamalıdır. 

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1399 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*