Evrendeki 6 Temel Sabit
Evrende bazı temel sabitler vardır. Bu sabitler evrenin her yerinde aynıdır ve değişmez.
İnce Yapı Sabiti
İnce yapı sabiti, elektronlar ve diğer parçacıklar arasındaki gibi elektromanyetik etkileşimlerin gücünü belirtmektedir.
İnce yapı sabiti daha büyük olsaydı, yıldızlarda nükleer füzyon gerçekleşmezdi, dolayısıyla yaşamın kaynağı olan karbon elementi hiç üretilemezdi.
Kütle Çekimi Sabiti
“G” olarak bilinen kütle çekim sabiti, 2 madde arasındaki çekim kuvvetinin seviyesini göstermektedir. Neden Ay’ın Dünya’nın çevresinde, Dünya’nın da Güneş etrafında dolandığını açıklamaktadır.
Kütle çekim sabiti eğer daha küçük olsaydı, gezegenler yıldızların çevresinde yörüngede dolanamazdı ve galaksiler dağılırdı. Daha büyük olsaydı, Dünya üzerinde canlı kalamazdık.
Planck Sabiti
Planck sabiti, bir fotonun taşıdığı enerjiyi frekansı ile ilişkilendirmektedir.
Kütleyi nasıl ölçtüğümüzün temelini oluşturmaktadır.
Planck sabiti daha büyük olsaydı, elektronlar çekirdeklerinden çok kolay bir şekilde kurtulabileceklerinden, atomlar oluşamazdı.
Işık Hızı
“c” ile gösterilen ışığın boşluktaki hızı, sıradan maddelerinin tamamının gidebileceği maksimum hızı belirlemektedir.
Işık hızı evrende farklılık gösteriyorsa, evrenin boyutu ve hatta yaşı hakkındaki tahminlerin tamamı yanlış olabilir.
Temel Yük Sabiti
Bir elektronun üzerindeki yükün değeri anlamına gelen e, temel yük olarak adlandırılmaktadır.
Parçacık bulunana kadar elektron olarak isimlendiriliyordu.
Parçacıkların temel yükü değişik olsaydı, atom altı seviyede özellikle yüklü parcacıkların etkileşiminde farklılıklar oluşurdu.
Elektrik Sabiti
Boşluk geçirgenliği olarak da bilinen elektrik sabiti, elektrik yükü birimlerini uzunluk ve kuvvet gibi mekanik niceliklerle ilişkilendirmektedir.
Elektrik sabiti daha büyük olsaydı, 2 ayrı elektrik yükü arasındaki kuvvet daha zayıf olurdu. Bu değişikliğin elektromanyetizma üzerinde çok büyük bir etkisi olurdu.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın