Evrenin En Büyük 3 Boyutlu Haritası

Evrenin En Büyük 3 Boyutlu Haritası

Düşünün galaksimizde kaç yıldız var? Ve evrenimizde böyle kaç galaksi var? Bu tür soruların cevapları için uzay teleskopları ile bilgisayar simülasyonları kullanılır. Bu sorulara cevap bulmak için geliştirilen bir çok projede gökyüzü haritalamaları yapılmıştı. Örneğin Gaia uzay teleskobunun yardımı ile oluşturulmuş yıldız kataloğu hem galaksilerin dağılımını hem de galaksiler arasındaki mesafeyi gösteren haritalar oluşturuluştu. Bu yöntem ayrıca evrenin genişlemesinin sebebi olan karanlık enerji hakkında da bilgi vermesini umuyorlar.

Son yapılan çalışmalar ile evrenimizin şimdiye kadar en büyük 3 boyutlu haritalanması olan DESI (Dark Energy Spectroskopic Instrument) tamamlandı. 7 buçuk milyon galaksi içeren bu harita bu kendi alanının yürütülen haritaların toplamından daha fazla bilgi içeriyor. Üstelik haritaya her ay yaklaşık 1 milyon yıldız ekleniyor. Harita yalnız galaksiler ve aralarındaki mesafeler ile bilgi vermekle kalmıyor bunun yanında evrenin genişlemesi ve onu tetikleyen kuvvetler hakkında da bilgi veriyor.

Evrenimiz genişliyor ve bu genişleme son bir kaç milyar yılda daha da hızlandığı biliniyor. Fakat evrenin tam boyutunun yanı sıra bu genişlemeyi tetikleyen kuvvetler de tam olarak bilinmiyor. İşte DESI bu sorulara cevap bulabilmek için 2026 yılında kadar gökyüzünü taramaya devam edecek. Bu proje ile 2026 yılına kadar, 35 milyon galaksinin haritalandırılması düşünülüyor.

Evrenin En Büyük 3 Boyutlu Haritası

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1393 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*