Evrim Sürecinde Bacaklarını Kaybettikten Sonra Tekrar Kazanan Kertenkeleler

Evrim Sürecinde Bacaklarını Kaybettikten Sonra Tekrar Kazanan Kertenkeleler

Filipinler’de evrim sürecinde bacaklarını kaybettikten sonra tekrar kazanan kertenkeleler bulundu. Kum kertenkeleleri (Brachymeles) karmaşık bir yapı olan bacakları gibi bir yapıyı kaybettikten sonra nasıl geri kazandığını açıklayan bir teori Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayınlandı. Evrim teorisindeki temel kurallarına göre uzun sürelerde kaybedilen temel uzuvlar geri kazanılması çok düşük bir olasılıktır. Fakat bu kertenkeleler bu kuralın bir istisnası gibi duruyor. Bu istisnasın nedeni araştıran bilim insanları, kertenkeleleri incelediler. Yapılan çalışmalarda parkurda koşmak gibi fiziksel testler de vardı. Bacaklara sahip olmanın hangi koşullarda avantaj hangi koşullarda yılan benzeri hareketin avantajlı olduğuna bakıldı.

Çalışma sonucunda bacaksız olmanın kuru koşullarda daha iyi hareket sağladığı görüldü. Örneğin, bacaksız kertenkeleler daha iyi oyuk açabiliyorlar. Diğer yandan bacaklar ise sulu koşularda bir avantaj oluyor. Bataklıklarda hareketi kolaylaştırıyor. 

Bu araştırma sonucunda bilim insanları bacakların uzun süreli sulu koşullarda ortaya çıktığını ve uzun süreli kuru dönemlerde kaybolduğunu ortaya koydular. 

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1393 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*