Felçliler İçin Umut Olacak Tedavi

Felçliler İçin Umut Olacak Tedavi

Pidural elektrik stimülasyonu (EES), omurilik yaralanması (SCI) olan kişilerde yürümeyi eski haline getirebileceği düşünülen deneysel bir tedavi yöntemidir. 

Felçliler İçin Umut Olacak Tedavi

EES, orijinal olarak omuriliğin dorsal kolonunu hedeflemek için tasarlanmış çok elektrotlu kürek elektrotlarıyla birlikte yapılan bir deneydir. Burada, bacak ve gövde hareketlerinde yer alan dorsal kökler topluluğunu hedef alan bir elektrot düzenlemesinin, belden aşağısını tutmayan hastalarda test edildi.

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden Jocelyne Bloch, Gregoire Courtine ve ekip arkadaşları bu deneyi tasarladılar.

Kürek kemiklere bağlanan elektrotlarla uzun süredir kronik ağrılar tedavi ediliyor. Bu herkesin bildiği br fizik tedavi yöntemidir aslında. 

Jocelyne Bloch, Gregoire Courtine ve ekip arkadaşları bu yöntemin omurilik yaralanma nedeniyle belden aşağı tutmayan hastalar için bir umut olabileceği fikrini geliştirdiler. Bu fikri ilk önce belden aşağını az da olsa hareket ettirebilen hastalarda denediler ve olumsu sonuç alınca tam hareketsiz olan hastalarda da işe yaracağını düşünüp elektrotları omurilikte ki dorsal sinirleri birebir etkileyebilecek daha uzun ve daha geniş olarak tasarladılar. Bu ayrıca bizlere istediğimiz belli kasları çalıştıran nöronları kontrol etme yeteceği de sağlamış oluyor. 

Felçliler İçin Umut Olacak Tedavi

Bu elektrot dizisini geliştirebilmek için 27 omuru analiz ettikten sonra bilgisayar modelleri oluşturdular. Bu model ayrıca kişiye özel tedavi için de çok önemli bir adımdır.

En sonunda her türlü hareket için 16 elektrotta oluşan bir düzenek yaptılar. Hastalar seçtikleri bölgeye göre elektrotlar çalışıyor.

Devam eden bir klinik araştırmanın parçası olarak felçli üç kişide test edildi. Tek bir gün içinde, aktiviteye özel programlar ile, bu üç kişinin ayakta durmasını, yürümesini, bisiklete binmesini, yüzmesini ve gövde hareketlerini kontrol etmesini sağladı ama merdiven çıkmak gibi hareketleri daha yapamıyorlardı.

Gelişme oldukça umut verici. Ama daha çok yol alması gerekiyor. Daha bir çok bilinmezlik var, örneğin her hasta için uygulanıp uygulanamayacağı. Bunun için daha çok çalışma yapılması gerekiyor. 

Ama her adım bir mutluluktur, bilimle kalın!

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*