Fiber Optik İletişimin Babası: Charles Kao Kimdir?

Fiber Optik İletişimin Babası: Charles Kao Kimdir? (4 Kasım 1933-23 Eylül 2018)

Yüksek hızlı veri iletişiminin temelini oluşturan camın belirli fiziksel özelliklerini keşfettiği için ‘’Fiber optik iletişimin babası’’ olarak  bilinen Charles Kao, 1960’lı yılların bilgi çağında; veri aktarımı devrimini yapan ve dünya çapında iletişimin temelini atan Nobel fizik ödüllü Çin asıllı Amerikalı ve Britanyalı bir fizikçidir.

Kao, 4 Kasım 1933’te Çin’in Şanghay kentinde dünyaya geldi. Babası Soochow Üniversitesi’nde profesör olan bir avukat, annesi ise bir şairdi. Genellikle içe dönük ve çalışkan olan Kao, henüz okula başlamadan küçük kardeşi Timothy ile birlikte evde eğitim gördü ve sonrasında da  Şanghay’daki uluslararası bir okulda İngilizce ve Fransızca öğrendi.

1948’de Kao’nun ailesi, Kao’nun   orta öğrenimini tamamladığı Hong Kong’a taşındı. Kao daha sonra  İngiltere’ye gitti ve  Woolwich Polytecnic’te ( Şimdiki  Greenwich  Üniversitesi) elektrik mühendisliği lisans eğitimini yaptı. 1957 senesinde mezun olduktan sonra aynı yıl, uluslararası telefon ve telgraf holdinginin(ITT) parçası olan Standard Telephones  and Cables’ta çalışmaya başladı. Orada eşiyle, mühendis  Gwen Mae-wan ile tanıştı.

1960 yılında  Standard Telephones and Cables’tan ayrılarak  başka bir ingiliz telekomünikasyon öncüsü Alec Reeves ile birlikte çalışan  Toni Karbowiek grubuna katıldı. O zamanlar, telekomünikasyon megahertz frekans aralığında koaksiyel elektronik kablolar kullanıyordu veya radyo sinyalleri yayınlıyordu. Bilgi aktarımı için artan talep, sinyalleri kaynaktan hedefe yönlendirmenin bir yolunu bulmak için dünya çapında kurulan büyük araştırma programları ile daha yüksek, mikrodalga frekanslarına (gigahertz) geçmek anlamına geliyordu. Deneyimli bir mikrodalga mühendisi ve Barlow’un eski doktora öğrencisi Karbowiak, yeni fikirlere ihtiyaç olduğunu biliyordu. 1960’ların başlarında, tam da lazer ortaya çıktığında, Karbowiak,  Kao’dan mikrodalga dalga kılavuzunun optik bir analoguna bakmasını istedi. Bu noktada; yetenekli,genç bir teorisyen olan George Hockham,  Kao’ya yardım etmekle görevlendirildi. Kao; farklı camların emilimini, yansımasını ve saçılmasını sistematik olarak analiz ederken, Hockham dalga kılavuzu boyut hesaplamaları yaptı.

Optik sinyallerin frekansı daha da yüksektir (yüzlerce terahertz)  bu nedenle daha fazla bilgi taşıyabilirdi. Yüzlerce kilometreden fazla ışık iletimi için bir dalga kılavuzu yapma fikri heyecan verici geliyordu. Çünkü bu, dalga kılavuzunu birkaç santimetreden bir insan saçı kadar ince, sadece 100 mikrometre genişliğinde bir şeye küçültmek anlamına geliyordu. Cam, bilinen optik olarak en şeffaf malzemeydi; potansiyel olarak esnek ve yıldırımlara dayanıklı olma avantajlarına sahipti.  1966’da o ve İngiliz mühendis George Hockham, ultra saf camdan yapılan fiberlerin, tam sinyal kaybı olmadan kilometrelerce mesafeler boyunca ışık iletebileceğini öne sürdü . Dönüm noktası niteliğindeki bu çalışma, görevin zor olsa da teorik olarak mümkün olduğu sonucuna varmıştır.

1970’den 1974’e kadar Kao, Hong Kong  Çin Üniversitesi’nde (CUHK) elektrik mühendisliği bölümünü kurdu ve araştırmaları takip etmek için tatillerde STL’ye geri döndü. 1974’te Kao, 1985’te kurumsal araştırma direktörlüğüne yükseldiği Amerika Birleşik Devletleri’nde ITT için çalışmaya başladı. 1986’da CUHK’ya başkan yardımcısı olarak döndü ve dokuz yıl boyunca bağlantılarını güçlendirmek için kullandı.

Kao’ya 2004 yılında dejeneratif bir  sinirsel hastalık olan alzheimer hastalığı teşhisi kondu. Kao ve eşi , muzdarip olduğu alzheimer hastalığı konusunda halkın bilinçlendirilmesine yardımcı olmak  için  Charles K. Kao Vakfı’nı kurdu.

Kao, yaptığı çalışmalar sayesinde  2009 yılında aldığı Nobel  Fizik Ödülü’nün yanı sıra 1989’da Faraday Madalyası, 1985’te Alexander Graham Madalyası, 1985’te Marconi Madalyası ve üniversitelerden birçok fahri derece dahil olmak üzere birçok ödül aldı. Bugün fiber optik kablolar, internetin temelini oluşturarak tüm dijital verilerin  %95’inden fazlasını taşıyorsa bunu 1966 yılında, optik fiberlerin evrensel bir iletişim  aracı olarak kullanılmasını öneren ve bunun nasıl olacağını hesaplayan Charles Kao’ya  borçluyuz. O zamanlar mevcut olan teknolojiyi göz önüne alırsak bu hayal bile edilemeyecek bir şeydi.

Yazan: Nazlıcan Güvenoğlu

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak*** 

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*