Floaterler Nedir?

Floaterler Nedir?

Gözümüzün önünde ama göremiyoruz. Bilmece gibi ama bilim içerisinden bir konu. Çoğumuz odaklandığımız bir noktada aniden beliren solucana, ipliğe, örümcek ağına veya grimsi benekler olarak benzetilen nesnelerin ne olduğunu merak ediyoruz bazı anlarda belirmese de zaman zaman görüşü engelleyen bir faktör olarak yaşamımızda yer alıyor. Haydi, gelin gözümüzün önünde dolanan solucanımsı bu nesnelerin ne olduğunu ve ne amaçla faaliyet gösterdiğini inceleyelim.

Görüşümüzdeki Gölgeler, Floaterler Nedir?

Floaterler Nedir?

Floaterler görüş içerisindeki lekelerdir. Bu lekelere odaklanılmaya çalışıldığında ise yüzerek hareket ettiği fark edilmektedir. Gözdeki vitreus dediğimiz %98’i su ve %2’si kollajen liflerden ve hyalüronik asitten meydana gelen jel kıvamındaki gözün iç kısmında bulunan saydam yapıda meydana gelmektedir. Çoğu zaman geçici olmasından dolayı tedaviye gerek görülmez fakat bazı kişiler için bu durum pek mümkün değildir.

Vitreustaki dejeneratif

Bu kişilerde floaterler, kişilerin görme yetisini etkilemesinden dolayı tedavi edilmeleri gerekmektedir. Vitreustaki dejeneratif hastalık dediğimiz zamanla hücre değişikliği ile giderek bozulmaya başlaması olayı göz için de geçerli duruma gelmektedir ve bunun sonucu olarak gözdeki lifler, bağlı olduğu bölümden ayrılarak görüşte gölgeler yaratır. Daha çok orta yaşlara gelen bireylerde vitreusun koyulaşması sebebiyle, miyop olanlarda ve katarakt ameliyatı geçirenlerde rastlandığı belirtilmektedir.

Yaşlanma sürecinde ortaya çıkan bu durum tabi karşılanır fakat vitreus dejenerasyonu bazı kişilerde retina yırtıklarına da sebebiyet vermektedir. Gözde ışık çakmaları, bulanık görme, göz çevresinde ağrı ve ışığa hassaslaşma gibi tanılar retina yırtığının habercisi olabileceği gibi bu tanıları gösteren kişiler için göz doktoruna gidilmesi tavsiye edilmektedir. Floaterlerin görüşü engellemesinden rahatsız olunduğu ve riskli kabul edildiği durumlarda ise tedavi olarak lazer veya vitreusun alınması ile gerçekleşen vitrektomi ameliyatı uygulanmaktadır.

Yazan: Beyza ÖZKUNDAKCI

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*