
Fokların Bıyıkları Ne İşe Yarıyor
Foklar okyanusların en karanlık noktalarında bile avlarını kolayca bulmaları ile bilinir. Yeni yapılan çalışmaya göre bu becerisinde bıyıklarının önemli rol oynadığı ortaya çıktı.

Güneş ışığının ulaşamadığı derinliklerde tek ışık kaynağı, canlıların vücutlarında ürettikleri biyolüminesansdır. Fakat bu ışık oldukça azdır. Balina gibi canlılar avlanmak için, aktif biyosonar ya da ekolokasyon kullanırlar. Fakat benzer ekosistemde avlanan foklar bu yetenekten mahrumdur.
Çoğu memeli insanlardan farklı, hareketli yüz bıyıklarına sahiptir. Titremek anlamına gelen vibrissae isimli bu bıyıklar incelemek için bilim insanları fil foklarına termal kamera yerleştirdiler.
Araştırma sonucunda fil foklarının bıyıkları derin sularda avlanma sırasında avlarının hareketini algılamada yardımcı olduğu görüldü. Proceedings of Science’ta yayımlanan makalede, fokların bıyıklarını ritmik olarak uzatıp geri çektiği görülmüş. Bunun nedeninin fokların avlarının hidrodinamik ipuçlarını araması olduğu sonucuna ulaşılmış.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın