Fosilden 138 Milyon Yıllık Bakterileri Çıktı!

Fosilden 138 Milyon Yıllık Bakterileri Çıktı!

Dişlerimiz plak olarak bilinen biyofilmle kaplıdır. Bu plak içerisinde yer alan bakteriler, organizmalar yaşanan bir dengesizlikte, metabolizmalarıyla diş minesine saldırırlar. Bu saldırı sonucunda çürük oluşur. Bu olaylar genelikle yüzeye yakın bölgedeki diş minelerinde kalır. Fakat 138 milyon yıllık bir köpekbalığı fosilinde kendisi ile yaşıt bakeriler bulundu. Bu bakteriler ilkel derin deniz köpekbalığı diş minelerine sızarak burada bulunan organik yapılarla beslenmişler. Viyana Doğa tarihi Müzesi’nde çalışan İris Feichtinger ve çalışma ekibi nesli tükenmiş bu köpekbalığının (cretacladoides noricum) dişlerinde bulunan bakeri keşfinden dolayı şaşırdıklarını ifade ettiler. Diş minesi organizmaların oluşturduğu en sert yapıları başında gelir. Araştırmayı yapan ekibe göre bu fosil bakteriler, diş minelerine nüfus etmede uzmanlaşmış olmalılar. 

Fosilden 138 Milyon Yıllık Bakterileri Çıktı!

Bu bakterilerin hedefi diş minelerinde az miktarda depolanmış organik yapılar olmalıydı. Karmaşık süreçler ile minede yer alan proteinleri parçalayabiliyorlardı. Bilim insanları bu özeliği geliştirmelerinde deniz diplerinde yaşamın elverişsiz olması ve besin kıtlığının az olması etkili olmuş olabilir diyorlar.

Fosilin ve bakterilerin günümüze kadar korunmuş olması şaşırtıcı. Günümüze kadar sağlam gelebilmelerinde, bakterilerin minik kil minareleriyle birleşmesi etkili olmuş.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1392 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*