Geleceğin Malzemesi: Miselyum Nedir?

Geleceğin Malzemesi: Miselyum Nedir?

Nöral ağ yapısına benzeyen ve birçok maddeyi birbirine yapıştırma özelliğine sahip miselyum, mantar tarafından besin maddelerini sindirmek için kullanılır. Mantarların kendiliğinden ürettiği bu madde tahıl atıkları ile birleştiğinde ise bir zamk görevi görür. Miselin görünümünü kalın bir örümcek ağ dokusu gibi düşünebiliriz.

Mantarda bulunan liflerin birleşmesiyle oluşan bir yapı olan miselyum, son yıllarda malzeme teknolojileri çalışmalarında popülerliği artan oldukça dayanıklı, işlevsel, düşük emisyonlu bir biyolojik malzeme. 

Mantarları birbirine bağlayan ipeksi bir yapıya sahip olan miselyum, doğal yapıştırıcı özelliğine sahip mantar ağı olarak tanımlanmaktadır. Yaklaşık 5 ila 7 gün gibi kısa bir sürede ışığa veya suya ihtiyaç duymadan atık ve yan ürünlerden beslenerek gelişiyor. Bu şekilde de toksin giderme, karbon yutma gibi özellikler göstermektedir.

Geleceğin Malzemesi

Miselyumun yetiştirilmesi kolay, kolay şekil alabiliyor ve tamamen biyolojik olarak parçalanabiliyor. Miselyum, biyolojik olarak parçalanabilirliği, düşük çevresel etkileri ve karbon ayak izine ek olarak düşük maliyet, yoğunluğu ve enerji tüketimi de dahil olmak üzere geleneksel sentetik malzemelere göre birçok önemli avantaja olduğu belirtiliyor. Bu yönüyle, miselyumun, atıkları ortadan kaldırmayı ve ürünleri üretme ve kullanma şeklimizi dönüştürmeyi amaçlayan döngüsel bir ekonominin yaratılmasına da yardımcı olabileceği söylenebilir. 

Çalışmalar, miselyumun iyi yalıtım, akustik ve yangın performansı sağladığını, ambalaj ve dekorasyon gibi ürünler üretmek için hızlı ve ucuz bir alternatif olarak değerlendirilebildiğini, deri benzeri ürünler de dahil olmak üzere yeni malzemeler yapmak için işlenebilir özelliklere sahip olduğunu gösteriyor. Miselyum bu yönüyle birbirinden farklı uygulamalarda köpük, kereste ve plastik gibi birbirinden farklı malzemelerin yerini almak için kullanılabilir.

Miselyum Kompozitinin Üretim Süreci 

Mantar miselesinden üretilen deri bir çanta

Çiftçilerden alınan düşük değerli mahsul atıkları veya ahşap atıkları (eski saman, pirinç, mısır kabuğu) miselyum ile birleştiriliyor, miselyumlar atığı kapsülleyip temel malzemeyi yiyor ve kendisine bağlanan parçalarla büyüyor. Ayrık parçalar kompozit oluyor, muhafaza ediliyor ve istenen geometri korunuyor, 4 gün sonunda katılaşıp ürünü sağlamlaştırmaya yardımcı olacak preslenmeye hazır oluyor. Elde edilen kompozit miselyumdan plastiğin tahtını yerinden oynatacak petrol bazsız ürünler, yüksek performanslı yalıtım için izolasyon ürünleri ve ağaçsız bir şekilde imal edilen ahşap ürünler ortaya çıkıyor. Bu konuyla ilgili ortaya çıkarılmış birçok ürün mevcut. Bunlardan bazıları şu şekilde;

Mylo: Hayvansal ve sentetik bazlı malzemeler yerine, yenilenebilir miselyum ile sürdürülebilir bir şekilde Bolt Threads’deki uzman ve mühendisler tarafından geliştirilmiş, deriye benzer özellik gösteren ve oldukça düşük çevresel etkiye sahip alternatif bir malzeme.

Adidas, lululemon gibi markalar mylo ile işbirliği yaparak ‘unleather’ ürünleri geliştiriyor.

Ecovative: Miselyum kullanarak “MycoComposite” adını verdikleri tamamen kompostlanabilir ambalaj ürünleri üretiyor.

Nisan 2021’de, Mylo’dan yapılan ilk ayakkabı olan Stan Smith Mylo

Biohm:  İngiltere merkezli bir şirket. Mantar, portakal kabuğu, kakao kabuğu ve diğer gıda atıklarından yapı malzemeleri üreterek atık veya karbon negatif malzemeleri bina yapımında kullanıyor.

Yazan: Derya Naz ALTUĞ

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*