Geleceğin Mesleği Tarım Olacak…

Geleceğin Mesleği Tarım Olacak…

Tarım; istihdam, ihracat ve ulusal gelire yaptığı katkı ile önemli sektördür. Diğer yandan yaşamsal ekolojinin sirkülasyonunu devam ettirmek için en etkili rolu oynuyor.

Araştırmalar gösteriyor ki; dünya genelinde tarımın artmasına rağmen, toplumun ciddi bir oranı yalnızca tüketim odaklı yaşamını sürdürüyor ve  artan nüfus çoğalması gelecekte talep artışının daha da artacağını göstermektedir. geleneksel tarımla üretim yapıldığında yeterli üretim artısı  sağlanamadığından her ne kadar sanayi tarımına yönelse de akabinde artan hastalıklar sebebiyle hızla bir uyanış söz konusu :))

Evet geleceğin mesleği atalarımızın uyguladığı geleneksel tarım olacak.

Ülkemizde Tarım

Türkiye toprak verimliliği bakımından önemli bir coğrafyaya sahiptir ve dünya ile başedebilecek yegane silahı tarımdır. ancak köy enstitülerinin kapatılmasıyla birlikte ciddi oranda düşüş söz konusu acilen çiftçinin de kazandığı bir platform oluşturulması gerekiyor.

Köy enstitüleri sayesinde 1940 ve 1946 yılları arasında 15 bin dönüm tarla tarıma elverişli hale getirildi ve bu tarlalarda üretime başlandı. 750 bin fidan dikildi. 1200 dönüm bağ oluşturuldu. 150 büyük çaplı inşaat, 210 öğretmen evi 36 ambar ve depo,  48 ahır ve samanlık, 100 km yol 16 su deposu, 12 tarım deposu, 20 uygulama okulu ve 12 elektrik santrali yapılmıştı. köy enstitüleri cumhuriyetin meşaleleriydi adeta peki bu kadar faydalı bir uygulama neden  niçin kapatıldı ?

1950 ‘li yılların başında NATO ya girilmesi ve İMF’ ye üye olunması sonucunda sanayileşme ve tarıma bir darbe vuruldu. ABD destekli Marshall yardımı için köy enstitülerinin kapatılması şartı koşuldu. Bedava süt tozu ve margarinle gelen trajik bir son

Tarıma vurulan darbe;

Ekosistemi, gerek bireysel, gerek toplumsal, gerekse siyasal stratejiler yüzünden devamlı baltalıyoruz. çiftçi üretmek istiyor. emeğinin karşılığını vermiyoruz. yeterli pazarı oluşturmuyoruz.

istanbulun taşı toprağı altın denilerek son çiftçiyide göçe zorladık. Oysa köylü milletin efendisi değil miydi? kaynaklarımızı ekolojik çeşitliliğimizi hızla tüketip.. Evimizi yakıyoruz ve içinde biz varız başka gidebileceğimiz bir yer yok ya üreteceğiz yada hep birlikte yok olacağız.

Her şeyi hızla tükettiğimizde üretim kaçınılmaz olacak…..

Yazan: Damla Buket TAŞ

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Damla Buket Taş (Gümüş Yazar) hakkında 47 makale
Marmara Üniversitesi - Anadolu Üniversitesi Maliye

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*