Genel Kültür Bilgileri 23

Genel Kültür Bilgileri 3

Genel Kültür Bilgileri 23

– Mars “paslı bir gezegen” dir ve kırmızı rengini yüzeyindeki ve atmosferindeki ,halk arasında “pas” olarak adlandırılan demir oksitlere borçludur.

-“Patolojik kahkaha” hastalığı ;  felç veya multipl sklerozunun neden olduğu beyin hasarından kaynaklanır. Hasta acı çekse dahi kahkaha atmaya istemsizce devam eder.

– Dokuzuncu yüzyılda Çin, bir ölümsüzlük iksiri yapmaya çalıştı.  Bunun yerine, tam tersini keşfettiler. Ölüm getiren ilk ateşli silahları yapan sodyum nitratı buldular.

– Plajlarda balinaların patlaması sebebi; Ölümden sonra, metan ve hidrojen sülfür gibi çürütücü gazlar karaya oturmuş balinada gelişmeye devam eder.  Balina gövdesi güneşe maruz kaldığında gazlar genişler ve vücuttaki basınç yüksektir.  İnsanlar ölmüş balinaları çekmeye çalışırsa büyük ihtimalle bir patlama meydana gelebilir.

– Nüklearsecrecy.com/nukemap sayfasında, herhangi bir şehiri seçilebilir ve oraya, sizin tarafınızdan seçilen özellikteki bir atom bombası atıldığında, şehire olacakları gerçek haritalarda görebilirsiniz.

– Güneş küçük bir altın miktarı mevcuttur. Güneş çok büyük olduğu için, bu küçük miktardaki altın bile 1,2 trilyon kilogramlık inanılmaz bir kütleye sahiptir.

Genel Kültür Bilgileri 23

– Arabada okumak midemizi bulandırır. Çünkü: Gözler kitaba bakarken beyine durma sinyali bildirirken, kulağın denge organı arabanın hareketini bildiriyor.  Beyin farklı sinyalleri uygun şekilde nasıl yorumlayacağını bilmez ve bu yüzden kendimizi hasta gibi hissederiz.

– Sağlık görevlileri insanları eroin veya diğer opioidleri aşırı dozda kullanmış bulduklarında, kullanıcıya panzehir olarak nalokson verirler.  Panzehirin kendisi opioid reseptörlerine bağlanır, böylece örneğin, eroin artık reseptöre kenetlenemez ve sonuç olarak artık etkisini geliştiremez.

– Pi gerçekten sonsuz uzunlukta ise ve Pi’deki sayılar rastgele dağıtılmışsa, birçok matematikçinin varsaydığı gibi, akla gelebilecek her sayı dizisi Pi’de gerçekleşir.  Doğum tarihiniz, cep telefonu numaranız ve harfleri sayı olarak kodlarsanız (örneğin, A = 01 gibi ) Pi sayısında bulabilirsiniz. Meraklıları için,  Angio.net/pi/piquery.html sayfasında Pi’nin ilk 200 milyon basamağını bulabilirsiniz.

– Bu yıl lityum iyon pil geliştiricileri John Goodenough, Stanley Whittingham ve Akira Yoshino, Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. 1980’lerde lityum iyon pilin bugün dünya çapında kullanılmasına önemli bir katkı sağladılar.

Çeviri: İ. KAYA 

Kaynak: Doktorwissenschaft

YouTube Kanalımız

Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

1 geri izleme / bildirim

  1. Genel Kültür Bilgileri 23 – 💫 Meritokrasi Topluluğu

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*