Genel Kültür Bilgileri 36
– 1917’de bir Fransız mühimmat yük gemisi bir Norveç gemisiyle çarpıştı. Mühimmat gemisi 2300 ton pikrik asiti taşıyordu. Pikrik asit TNT’den daha güçlü ve çok daha hassastır. Bu çarpışma tarihteki en büyük nükleer olmayan patlamaya neden oldu. Halifax şehrinin büyük bölümlerini yok etti, 2.000 kişi öldü ve 70 km uzaklıktaki camlar kırıldı . Denizde çok büyük bir gelgit dalgasına da sebep oldu.
– Amerikan İç Savaşı’nda bazı yaralıların yaraları mavi renkte parlamaya başladı. Savaş alanındaki kirle birlikte, nematod solucanları parlayan bakteri Photorhabdus luminescens’i taşıyarak hijyenik olmayan ortamda yaraların içine girdi. Bu bakteri, diğer patojenlere karşı antibakteriyel etkisi olan toksinleri askerler lehine salgıladı. Böylelikle askerlerin yaralarının daha iyi ve çabuk iyileşmesini sağladı ve birçoğu hayatta kaldı. Tabii o dönemde birçok asker bunun bir mucize ve Tanrının bir işareti olduğunu düşündü. Ancak gerçek açıklama ancak 150 yıl sonra bulundu.
– Güneş sistemindeki gök cisimlerinin sırasını ezberlediyseniz bilmelisiniz ki, Plüton ve Neptün her 248 yılda bir yer değiştirir. Çünkü ; Plüton’un yörüngesi o kadar eliptiktir ki bazen Plüton bazen de Neptün güneşe daha yakın olur. Örneğin, 1979’dan 1999’a kadar Plüton, Güneş’e Neptün’den daha yakındı.
– Hidrojen izotop trityum (süper ağır hidrojen), radyoaktif olduğu ve dolayısıyla floresan maddelerin parlamasını uyardığı için ABD’de EXIT işaretlerinde kullanılır. Bu, elektrik kesintisi olduğu durumlarda dahil işaretlerin otomatik olarak yanmaya devam etmesini sağlar.
– Pirofosfataz, dünyadaki en pahalı sıvıdır. Bir damlası , (20 mikrolitre’si) 1500 € ‘nun üzerindedir. Bir litresi 60 milyon Euro’dur. Bu sıvı bir enzimdir. İlaç araştırmalarında kullanılır ve bitkilerden büyük masraflarla çıkarılır.
– Oxford’daki Bilim Tarihi Müzesi’nde Albert Einstein tarafından el yazısıyla yazılmış bir tebeşir tahtası orijinal haliyle sergilenmektedir. Bu tahtayı, 16 Mayıs 1931’de D-Relativite Teorisinin kozmolojik değerlendirmeleri hakkında bir konferansta kullanmıştı.
– İzosiyanojen tetraazid muhtemelen şimdiye kadar keşfedilen en patlayıcı kimyasaldır ve o kadar kararsızdır ki özelliklerini belirlemeye çalışırken veya ışığa maruz kaldığında bile patlar.
– 75 kg ağırlığındaki bir yetişkin insan , esas olarak 45,8 kg oksijen, 17,7 kg karbon, 7,1 kg hidrojen, 2,1 kg azot, 1,1 kg kalsiyum ve 0,7 kg fosfor içerir.
– Orotidilat dekarboksilaz’ler bir kimyasal reaksiyonun ne kadar çok hızlandırabileceğinin en iyi örneğidir. Enzim olmadan, enzimi bir kimyasal reaksiyon 78 milyon yıl sürecekken, enzimle sadece 18 milisaniye sürüyor. Bu da teknoloji ve kimyanın ilerlemesinde çok büyük bir zaman kazandırıyor.
Çeviri: İ. KAYA
Kaynak: Doktorwissenschaft
Bir yanıt bırakın