Genel Kültür Bilgileri 41

Genel Kültür Bilgileri 3

Genel Kültür Bilgileri 41

– Bir maddenin özellikleri genellikle yapısına bağlıdır.  Ne demek istediğimi şöyle açıklayayım; Hem grafit hem de elmas, ikisi de sadece karbon atomlarından oluşur.  Peki neden biri grafit ötekisi ise elmastır? Çünkü; Grafit düz, birbirine göre kaydırılabilen paralel karbon katmanlarında oluşur. Elmas ise üç boyutlu, katı bir ızgaradan oluşuyor . İşte bunun içinde grafit yumuşak, elmas ise serttir.

– O zamanlar henüz 22 yaşında olan Stanley Miller, yaşamın kökenini araştırmak için nispeten basit ama devrim niteliğinde bir deney başlattı. Daha yeni oluşan dünyanın atmosferini temsil eden ortamı, bir şişeye su, metan, amonyak ve hidrojen (oksijensiz) koyarak oluşturdu. Geriye kalan eksik şey ise, o zamanki dünyanın fırtınaları idi. Bunun içinde fırtınaları temsil eden elektrik deşarjları karışımını suya dışarıdan verdi. Sadece bir hafta sonra, metanın yaklaşık% 15’i, yaşamın temel yapı taşları olan amino asitlere, basit yağ asitlerine ve şekerlere dönüştü.  Böylelikle, 1953’te Miller, yaşamın kökeni arayışımızda, bizlere öncü oldu.

– Mısırın patlamasının nedeni ; Mısırda bulunan dokular, suyu depolar.  Mısır ısıtılırsa, mısırın kabuğunun artık basınca dayanamayacağı kadar su buharı oluşur. Mısır 180 ° C civarında patlar. Patlamış mısırın beyaz yeri, mısırın nişastasıdır.

Genel Kültür Bilgileri 41

– 3’te 1 oranında hidroklorik asit ve nitrik asit karışımı “aqua regia” olarak adlandırılır Aqua regia, oksitleyici etkisi sayesinde altın ve platin gibi en değerli metallerin bile karışımda çözünmesini sağlayan elementel klor içerir.

– Evrendeki en eski ve dolayısıyla ilk kimyasal bileşik Helyum Hidrit İyonu (HeH+) ‘dur.  İlk olarak ortaya çıkmasının sebebi; Evrenin oluşmasından kısa bir süre sonra, evren neredeyse tamamen hidrojen ve helyumdan oluşuyordu.  Onun için bir kimyasal birleşik olacaksa bunun hidrojen ve helyumdan olması doğaldı. Zaten bu teori, 1925’te laboratuvarda ispatlanmıştı ve uzayda ilk kez 2019’da Bonn’daki Max Planck Enstitüsü’ndeki araştırmacılar tarafından da tespit edildi.

– İnsanların ve hayvanların mide suyunda % 0.1 ile %0.5 arasında hidroklorik asit vardır.  Bu asitin üretimi bozulursa, HCI’nin doku üzerindeki aşındırıcı etkisi yüzünden, kişide “mide ekşimesi” meydana gelebilir.

– Güneş sistemimizdeki en uzak nesne, “Farout” isimli cüce bir gezegendir.  500 km çapındaki cüce gezegenin özelliği ise pembe renginde olması.

Çeviri: İ. KAYA 

Kaynak: Doktorwissenschaft

YouTube Kanalımız

Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*