Genel Kültür Bilgileri 42

Genel Kültür Bilgileri 3

Genel Kültür Bilgileri 42

– Bilim insanları, Dünyadaki en nadir görünen olay olan, Xenon-124 e’nin bozulmasını keşfetti. Aslında bu keşif tesadüfen oldu. “Karanlık madde” aranırken, araştırmacılar (radyoaktif ksenon) izotop ksenon-124’ün bozunmasını ölçebildiler.  Bu verilerden, izotopun inanılmaz bir yarı ömrü belirlendi: İzotopun yarı ömrü tam 18 trilyon yıl.  Karşılaştırma için: evrenimiz yaklaşık 14 milyar yaşında olduğunu belirtelim.

– Dünyada kullanım miktarı açısından en önemli temel kimyasal “Eten”dir.  2013 yılında dünya çapında yaklaşık 130 milyon ton eten kullanıldı.  Etenin en büyük miktarı, petrolden elde edilir ve yaklaşık % 63’ü plastik (örneğin polietilen) üretiminde kullanılır.

– Veba hastalığı bulaştığı gün içinde bile, bir insanı öldürebilir.  14. yüzyılda Avrupa nüfusunun üçte biri bu “kara ölümden” öldü. Veba, pire yoluyla yayılan bulaşıcı bir bakteri hastalığıdır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hâlâ her yıl 3000 kişiye Veba bulaşmaktadır.

Genel Kültür Bilgileri 42

– Kimyada “Louche etkisi “ içki yapımında kullanılan bir terimdir. Rakı ve Uzo gibi içkileri yaparken, anason ruhlarının bulanıklığı, çok kuvvetli ise seyreltildiklerinde veya soğutulduklarında “louche etkisi” oluşur.  Bunun sebebi ; Belirli bir karışım oranındaki sıvı ne kadar bulanıksa, damıtıldığında da o kadar fazla anason içerir. Louche etkisinin nedeni ; anason tohumlarının uçucu yağlarıdır.  Yağlar etanolde çözünür, ancak suda hemen hemen hiç çözünmez.  Suda çözünmeyen, hidrofobik yağ damlacıkları bulanıklıkları ile tanınır.  Yağlar ayrıca soğukta daha az çözünür, bunun içinde rakı ve uzo buz ile içilir.

– “Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan çıkar?” sorusunun cevabı ; Yumurta tavuktan öncedir. Çünkü ; Tavuklar, dinozorlardan evrimleşen kuş türleri ailesindendir.  Tavuk var olmadan çok önce  dinazorlardan evrimleşen hayvanlar yumurta bıraktılar. Bir hayvanın genetik yapısı, yaşamı boyunca değişmez.  Yumurta bir tavuğun DNA’sını içerdiğinden ve bir tavuk sadece bir yumurtadan çıktığından, önce yumurtayı vermiş olmalıdır.  Hatta ilk tavuk yumurtası tavuk olmayan başka bir hayvan tarafından çıkarılmış olsa bile.

– Nanometre büyüklüğündeki altın parçaları artık altın sarısı değil kırmızı veya mavi menekşe rengindedir.  Bunun nedeni, nanopartiküllerin, dalga boyunun farklı olması. Parçacıklar boyutuna bağlı olarak farklı dalga boylarındaki ışık emerler.

Çeviri: İ. KAYA 

Kaynak: Doktorwissenschaft

YouTube Kanalımız

Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*