Genel Kültür Bilgileri 44
– Keten tohumu yağlı boyalarla boyanmış Mona Lisa gibi resimler, karakteristik çatlak oluşumuyla kolayca tanınabilir. Yağ, havadaki oksidasyon yoluyla hacimsel olarak arttığı için, zaten kurumuş olan üst katman kırılır ve boyada çatlaklar oluşur.
– Deri, vücut ağırlığının yaklaşık % 19’unu oluşturur. 75 kg ağırlığındaki bir kişi için derisi, yaklaşık 14 kg ağırlığındadır. Kemiklerimiz ise toplam ağırlığımızın sadece % 12’sidir. Yani bu durumda kemiklerimiz 9 kg’ı oluşturmaktadır.
– Cinayet Bürosu polisleri, cinayet yerinde kan izlerini bulmak için hidrojen peroksit ve luminol kullanıyor. Bu sıvıları karıştırır ve olay yerine püskürtürler. Eğer karışımın püskürtüldüğü yerler mavi parlarsa, o yerde sonradan temizlenmiş dahi olsa kan izi olduğunu gösterir. Mavi parlamasının sebebi ; Kandaki demirdir. Demir, ışık yayan reaksiyonu katalize eder.
– Tıpkı biz insanlara zarar verdiği gibi, aşırı yoğun güneş ışınları bitkilere de zarar verir. Bitkiler bu nedenle kendi “güneş kremlerini” (sinapik asit esteri) üretirler.
– Yerçekimi, fizikteki en zayıf temel kuvvettir. Menzili sonsuz olduğundan ve korunamadığından, hala tüm evrene hakimdir.
– 3 Aralık 1984’te, insanlığın en kötü kimyasal kazası Hindistan’ın bir metropolü olan Bhopal’da meydana geldi. Bir pestisit fabrikasının yetersiz bakımı nedeniyle, o gün yaklaşık 40 ton metil izosiyanat (MIC) sızdı. Zehir bulutu Bhopal’a yayıldı ve 25.000’e kadar insanı öldürdü, 500.000 kişi yaralandı.
– Ayakta alkışlanacak çok özeli bir öğretmeni mutlaka tanıyın istedim. Justus von Liebig, muhtemelen tüm zamanların en iyi kimya öğretmenidir. Çünkü ; Kimyada ilk 60 Nobel Ödülün sahipleri arasında, 42 kişi, Justus von Liebig’in öğrencisidir. Liebig, deneysel öğretimin mucididir.
– Ağladığımızda burnumuzda akar. Çünkü ; Göz ve burun gözyaşı kanalıyla birbirine bağlıdır. O kadar çok gözyaşı sıvısı vardır ki gözlerden ve burundan aynı anda akar.
– Jüpiter’in uydusu Europa, dünya okyanuslarının toplamının iki katı kadar suya ev sahipliği yapıyor. Galileo sondası sayesinde araştırmacılar, Jüpiter’in uydusunun altında, 100 km derinliğinde okyanus bulunan bir buz tabakasıyla kaplandığını biliyorlar.
– Eyfel Kulesi, soğuk havalarda, sıcak günlere göre 15 cm’ye kadar küçülür. 324 m yüksekliğindeki bu demir kule de dahil olmak üzere neredeyse tüm canlı ve cansız vücutlar sıcak olduğunda genişler ve soğukta büzülür.
– Bir kağıt parçasını 42 kez ikiye katlamayı başarabilmek için , dünya ile ay arasındaki mesafe kadar kalın olacak büyük bir kağıda ihtiyaç duyulurdu.
Çeviri: İ. KAYA
Kaynak: Doktorwissenschaft
Bir yanıt bırakın