Genel Kültür Bilgileri 45
– Bir insan yaşamı boyunca ortalama en az 16 katilin yanından geçer.
– Devekuşu ve tavuklar, T-Rex’in yaşayan akrabalarıdır.
– Nötron yıldızları, evrendeki en yoğun nesneler arasındadır. Tipik olarak boyutları on ila oniki kilometre arasındadır. İçlerindeki madde o kadar sıkıştırılmıştır ki, bir çay kaşığı kadar bu maddeden aldığınızda ağırlığı milyarlarca tona eşittir.
– Araştırmacılar, 2100’den önce insanların yok olma riskinin sadece %19 olarak tahmin ediyor.
– Adolf Hitler 1939 yılında Nobel Barış Ödülü ‘ne aday gösterilmişti.
– Uzayda insan geğiremez. Sebebi ise yerçekimsiz ortamda midedeki sıvı mide içerikleri ile hava birbirinden ayrılamaz. Yerçekimli ortamda bu mümkün olduğu için geğirebilir yani midemizdeki havayı çıkarabiliriz.
– Hepimiz Afrikalıyız. Bugün yaşayan tüm insanlar, kesinlikle Afrikalılar. Yaklaşık 100 bin yıl önce Afrika’yı terk eden göçmenlerin torunlarıyız. Araştırmacıların bu kadar kesin konuşmasının sebebi, dünyanın her yerinden farklı insanların genomlarının karşılaştırılması bu teoriyi desteklemektedir.
– Eski Romalılar dişlerini beyazlatmak için idrar kullanıyordu. İdrarın içindeki amonyak, diş beyazlatıcısı görevi görüyordu.
– Vücudumuzda bulunan kimyasal elementlerin toplamının değeri yaklaşık 200 Euro ‘dur.
– Dil sadece tatlıyı, ekşiyi, acıyı ve tuzu ayırt edebilir. Geriye kalan her şey beyin tarafından sadece tat olarak yorumlanır.
– Çıplak gözle bir insan gökyüzüne baktığında en fazla 6800 yıldızı görebilir.
– Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) her 90 dakikada bir dünya yörüngesindeki turunu tamamlar. Bu nedenle ISS’deki astronotlar günde 16 kez gün doğumunu ve batımını hayranlıkla izleyebilirler.
– Vücudumuzun kana ve onun getirdiği oksijene ihtiyacı olmayan tek kısmı gözdeki korneadır. Çünkü ihtiyaç duyduğu oksijeni doğrudan havadan alır.
– Planck zamanı oldukça kısa bir süredir. O kadar kısa bir süredir ki, fizik yasaları artık bu Planck zamanından daha kısa sürelerde işlemiyor. Bir Planck zamanı, ışık hızında hareket eden bir fotonun, bir Planck uzunluğundaki mesafeyi kat edeceği süredir. Teorik olarak bu ölçümü asla mümkün olmayan en küçük süredir ve değeri yaklaşık olarak 10−43 saniyedir.
– İnsan burnundan aldığı nefesi tutarak 3 saniyeden fazla “mmmmmmmm” diyemez.
– Barkodlarda taranan siyah çizgiler değil, beyaz boşluklardır.
Çeviri: İ. KAYA
Kaynak :Fakttauglich
Bir yanıt bırakın