Genel Kültürde İnsan Psikolojisi 12

Genel Kültür Bilgileri 3

Genel Kültürde İnsan Psikolojisi 12

– Bir kişi bize bir iyilik yaparsa veya bize bir şey verirse, genellikle bir şeyi geri vermek zorunda hissederiz.  Bazı şirketler bundan yararlanır.  Süpermarketlerdeki ücretsiz örnekler buna bir örnek olabilir.  Bu, karşılıklılık kuralına dayanır ve genellikle insanları manipüle etmek için kullanılır.

– Annemizin sesini duyduğumuzda daha fazla oksitosin salınır.  Bu aynı zamanda daha az kortizol salındığı için stresi de azaltır.

Genel Kültürde İnsan Psikolojisi 12

– Hayatta mutlu olmak için kendinizi başkalarıyla çok fazla karşılaştırmamalısınız.

Kötü bir ruh halindeyken yapmanız gereken ilk şey, kötü bir ruh hali içinde olduğunuzu kabul etmek ve bununla zorunlu olarak savaşmamaktır.  Daha sonra egzersiz yapın, kitap okuyun veya duş alın.

– Korku, bizi manipüle etmek için sıklıkla kullanılan bir duygudur.  Korktuğumuzda, mantıksal düşünme bozulur ve manipüle edilmemizi kolaylaştırır.  Bu nedenle, olaylar genellikle olabildiğince dramatik bir şekilde sunulur.

– Eski tatil resimlerine baktığımızda daha çok mutluluk hormonu salgılarız.  Kısa süreliğine stresi azaltmanın iyi bir yolu da budur.

– Kelime bulma bozukluğu veya afazi, kısıtlı konuşma davranışı ile karakterizedir.  Afazili hastalar genellikle tereddütle ve birçok duraklama ile konuşurlar.  Bu bozukluk, beynin belirli bölgelerindeki hasar nedeniyle ortaya çıkar, örneğin: inme sonrası.

– Zeki insanlar, zekalarının ne kadar özel olduğunun farkında değildir ve zekalarını tekrar tekrar vurgulama ihtiyaçları duymazlar.

– Yaparak öğrenme, bir şeyi öğrenmenin çok etkili bir yoludur.  Doğrudan uygulama yoluyla öğrenilenler daha iyi içselleştirilir.  Bir şeyi doğrudan uygulamaya koyabildiğimizde beynimiz daha iyi öğrenir.

– Pek çok genç için sosyal platformlarda çok fazla zaman geçirmek daha mutsuz bir hayata yol açıyor.

– Zaten olmuş ve bu nedenle artık değiştirilemeyen şeyler için üzülmek, çoğu durumda bizi daha da mutsuz eder.  Bu nedenle sadece geçmişte değil, daha çok burada ve şimdi yaşamalıyız.

– Medya tarafından kendinizin manipüle edilemeyeceğinize ve başkalarının medya tarafından çok daha hızlı ve daha sık manipüle edildiğine inanmak, “üçüncü şahıs etkisi” olarak da bilinir.  Bu etki çarpık bir algıya dayanmaktadır. Bu yüzden çoğunlukla bir yanlış anlamadır ve bu yanlış anlama birkaç çalışma ile kanıtlanmıştır.

Çeviri: İ. KAYA 

Kaynak: Menschlichepsyche 

YouTube Kanalımız

Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*