Genel Kültürde İnsan Psikolojisi 14

Genel Kültür Bilgileri 3

Genel Kültürde İnsan Psikolojisi 14

– Psikolog John Gottman, bir ilişkiyi yok edebilecek dört özelliğin olduğuna inanıyor.  

1. Çiftin birbirine karşı yinelenen yıkıcı eleştirileri 

2. Partnerine birçok aşağılayıcı ve alaycı sözler sarfetmek

3. Savunmacı davranış  sergilemek ve iç görü eksikliği (karşısındakinin asıl niyetini görememek)

4. Kendine zarar verilmemesi için partnerine karşı soğuk ve koruyucu bir duvar inşa etmesi 

– Üstlerinin kendilerine güvendiğini düşünen çalışanlar çok daha verimli ve daha motive çalışırlar.

– En sevdiği müziği dinlerken beyin, uyuşturucu tüketirken olduğunda ki gibi aynı  beyin aktiviteleri açığa çıkarır.

– Bağımlı kişilik bozukluğu, etkilenenlerin hayatlarını kendi başlarına yönetemeyecekleri ve kesinlikle bir bakıcıya ihtiyaçları olduğu görüşünde olmaları ile karakterizedir.  Bağımlı olduğu kişiye teslim olurlar ve kendi ihtiyaçlarını ihmal ederler.  Ayrıca etrafındakiler tarafından sadık, güvenilir ve yardımsever olarak görülürler.

– Mizofoniden muzdarip insanlar belirli seslere karşı çok hassastır.  Örnekler, yutma sesleri, çiğneme veya sürtünme sesleri olabilir.

– Yorgunluğun duyarlılığımız üzerinde alkolün bıraktığı etkiye benzer bir etkisi vardır.  

– Tel Aviv Üniversitesi’nden psikolog Daphna Joel liderliğindeki bir ekip, cinsiyete özgü farklılıklar üzerine yaptıkları araştırmada, kadınların ortalama olarak yeni dil öğrenmede daha iyi, erkeklerin ise ortalama olarak daha iyi uzamsal düşünme becerilerine sahip olduğu sonucuna vardı.

– En yaygın stres arttırıcılardan biri “mükemmel olma ihtiyacı” stres arttırıcıdır.  Buradaki fikir, sadece hayatta başarılı olacağınız ve kusursuz bir performans sergilerseniz övgü alacağınızdır.  Yani başarısızlıktan korkuyorsunuz ve kendinize çok fazla baskı yapıyorsunuz.

Genel Kültürde İnsan Psikolojisi 14

– Araştırmalar, yöneticilerin duygusal olarak zeki olmadıklarında çalışanların daha hasta olduğunu bulmuştur.

– Herkesin aklından günde 60000-70000 düşünce geçer.  Çoğu bilinçsiz ve hatta olumsuzdur.

– Bilinçaltının saniyede 80.000 parçaya kadar bilgiyi işleyebileceği varsayılmaktadır.  Yani bilinçaltı, bilinçten 10.000 kat daha hızlıdır.

– Kendine güvenen insanlar ile zeki insanlar arasında ayrım yapmakta sorun yaşıyoruz.  Bu nedenle, kendine güvenen bir kişinin aynı zamanda zeki bir kişi olduğunu da sıklıkla varsayarız.

– Beynimiz gerçeği ve tekrarı ayırt etmekte güçlük çekiyor.  Yani birisi bir ifadeyi çok sık tekrar ederse, bu ifadeye inanma olasılığımız keskin bir şekilde artar.  Bu numara genellikle reklamlarda kullanılır.

– Olumlu deneyimler yazarsanız, kendinizin moralini artırırsınız.

– Bir kişinin kişiliği hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, o kişiye hayatında eğer para sorunu olmazsa, ne yapacağını sorun.  Burada kişi size kendi kişiliği hakkında derinlemesine bilgi verecektir.

– Yeni piyasaya sürülen bir ürün genellikle zaten başarılı olan diğer ürünlerle birlikte pazarlanır, böylece yeni ürün hemen iyi / pozitif olarak görülür.  “Sözde asimilasyon etkisi” aynı zamanda politikacılar için de çok işe yarar, çünkü politikacılar kendilerini kazananlarla ve sevilen insanlarla alenen göstermeyi severler.

– İçedönükler genellikle kibirli olarak etiketlenirler çünkü büyük çaplı konuşmalara katılmazlar.  Ancak bu yanlış bir sonuçtur çünkü genellikle kendilerini gereksiz küçük konuşmalara maruz bırakmak istemezler . Onlar daha kişisel ve anlamlı konuşmaları tercih ederler.

– Bir Harvard profesörüne göre, döngü halinde öğrenmek en verimli olanıdır.  Her döngü, 30 dakikalık çalışma ve ardından kısa bir ara içerir.

– Esneklik, hedeflerinize ulaşmada en önemli faktörlerden biridir.  Her zaman engeller olacaktır ve ne kadar esnek olursanız, bu engellerle o kadar çabuk başa çıkabilirsiniz.

Çeviri: İ. KAYA 

Kaynak: Menschlichepsyche 

YouTube Kanalımız

Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*