Genel Kültürde İnsan Psikolojisi 15
– Arkadaşlarıyla çok iyi ilişkileri olan kişilerin yaşam beklentisi daha uzundur. Kaç arkadaşınızın olduğu önemli değildir. Arkadaşlarınız ile ilişkinizin ne kadar yoğun olduğu önemlidir.
– İlk doğan bebeklerin IQ’lerinin kardeşlerinkinden yüksektir olma ihtimali fazladır.
– Neden alarm çalmadan hemen önce uyanıyoruz? Bu bizim iç saatimizden kaynaklanmaktadır. Her sabah aynı saatte kalkarsak beynimizin alıştığı bir ritim vardır. Ek olarak, çalar saatin çalması genellikle stresle ilişkilendirilir, böylece beynimiz kısa bir süre önce uyanarak stresten kaçmaya çalışır.
– Okumak stresi azaltır, empati kurmaya yardımcı olur ve yaratıcılığı artırır.
– Bir göreve tamamen odaklandığımızda kendimizi bir akış içinde buluruz ve o kadar konsantre oluruz. Görevi tamamen içimizde hisseder, onunla bütünleşiriz. Bu durum, bir görevle ilgili olarak yapmak için zorlanmakla aşırı sorumluluk almak arasında yer alır.
– Zehirli iltifatlar, kibirli insanların kışkırtıcı ifadelerine karşı koymanın çok iyi bir yoludur. Örneğin;
A: Çok aptalsın
B: Üzgünüm Einstein abi, sahi senin Nobel Ödülün nerede?..
demek gibi
– İnsanlar çoğunlukla bir sohbetin başlangıcını ve sonunu hatırlar. Temel mesajlarınızı iletmek istiyorsanız bu bilgiden yararlanabilirsiniz.
– “Kendine hizmet eden çarpıtma” faktörü , algının çarpıklıklarından biridir. Başarılarımızı iç faktörlere (kendi yetkinliğimize) bağladığımızı ve dış faktörleri ise (durum, tesadüf gibi) başarısızlıklarımızın nedeni olarak gördüğümüzü açıklar.
– London School of Economics’teki psikologlar, zeki insanların arkadaşlarıyla daha az zaman geçirdiklerinde daha mutlu olduklarını keşfettiler.
– Sinir bilimciler düşüncelerimizin okunabilmesini “beyin görüşü “olarak adlandırırlar.
– Örneğin, deneklere bir deneyde araba resimleri gösterildi Bilim adamları, araba resimlerine bakan herkesin beyninin farklı alanları harekete geçtiği için, hangi test kişisinin hangi arabayı güzel bulduğunu tam olarak söyleyebildiler.
– Gözbebeğimiz güçlü zihinsel stres içinde olduğunda büyüyor.
– Viyana Tıp Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, zeki insanların kara mizah anlayışına sahip olduklarını, daha az saldırgan olduklarını ve daha iyi bir ruh haline sahip olduklarını iddia ediyorlar. (Kara mizah veya kara komedi, komedi ve hicvin alt türlerinden biridir. Genellikle ciddiyetle anılan din, cinayet, ölüm, hastalık, savaş, doğal afet, akıl hastalığı gibi konuları mizahi bir anlayışla ele alır)
Çeviri: İ. KAYA
Kaynak: Menschlichepsyche
Bir yanıt bırakın