Genel Kültürde İnsan Psikolojisi 17

Genel Kültür Bilgileri 3

Genel Kültürde İnsan Psikolojisi 17

– Zıtlık ilkesine göre, bir meslektaşınızdan bir yardım istediğinizde, örneğin, meslektaşınıza yalnızca 20 dakikalığına ihtiyacınız olduğunu çok iyi bilseniz bile, iş arkadaşınıza sizin için 30 dakikaları olup olmadığını sorun.  Meslektaşınız, planlanan 30 dakikanın sadece 20’sinde meşgul olduğu için size minnettar olacaktır.

– Kaçırılma korkusu (Fomo) bir fırsatı kaçırma korkusunu tanımlar.  Örneğin, şirketler “sadece kısa bir süre için” ibaresi ile reklam verirler.  Bu durumu iyi bilen şirketler , böylelikle daha fazla kişinin bu ürünü satın almasını sağlar.

– Aklınıza takılan ve dilinize dolanan bir şarkıdan kurtulmak için, beyninizi başka bir şey ile meşgul etmelisiniz. Örneğin kitap okuma, başka bir şarkı dinleme ya da yemek yemek ile. 

– Bir enstrüman çalabilmek bilişsel performansımızı geliştirir.

– Bir tümör beynin motor becerileri merkezi olan konuşma becerisinin olduğu bölgeye çok yaklaştığında, cerrahlar genellikle hasta tamamen farkındayken ve bilinci açıkken tümörü çıkarırlar.

Genel Kültürde İnsan Psikolojisi 17

– Biriyle kavgalı iseniz tartışmayın. Sessizlik aslında görülmeyen büyük bir varlıktır.  Çoğu insan sessizlikten derinden rahatsızdır. Her ne kadar sizin için teslim olmak anlamına gelse bile aslında öyle değildir. Karşı taraf o kadar rahatsız olur ki, onu bozmak için her şeyi yapar. İşte çoğu zaman sözlerin başaramadığı şeyi, sessizlik çok iyi başarır.

– İyi uyumamış olsanız bile, beyninizi bunun tersini kendinize tekrarlayarak ikna edebilirsiniz.  Kulağa garip geliyor, ancak sözlerinize % 100 güveniyorsanız işe yarayabilir.

– Zeki insanlar, davranışlarını zeki olduğunu göstermeye odaklamaz ve ne kadar zeki olduklarını söyleme ihtiyacı hissetmezler.

– Genellikle başkalarının bize gerçekte olduğundan çok daha fazla ilgi gösterdiğine inanırız.  Bu durum “spot ışığı efekti” olarak da bilinir.

– Bir araştırmaya göre, 7 yıl sonra arkadaşlarınızın ortalama% 48’ini kaybedersiniz.  Genellikle kayıp arkadaşların yerini yeni arkadaşlar alır, böylece arkadaş sayısı aynı kalır.

– Korku, en yaygın kullanılan manipülasyon aracıdır.

– Alışılmadık isimleri olan çocukların zihinsel sağlık sorunları geliştirme olasılığı daha yüksektir.

– Herkes muhtemelen “Geçmişte her şey daha iyiydi” ifadesini biliyordur.  Yine de , sık sık bu sözde nostalji tuzağına düşüyoruz.  Çünkü; O zamanlar yaşadığımız endişeleri bırakıp sadece olumlu deneyimlerimizi hatırlıyoruz.  Beyin çoğunlukla iyi anları kurtarır ve kötü anları bastırır.

Çeviri: İ. KAYA 

Kaynak: Menschlichepsyche 

YouTube Kanalımız

Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*