Genel Kültürde İnsan Psikolojisi 18

Genel Kültür Bilgileri 3

Genel Kültürde İnsan Psikolojisi 18

– Zaten olmuş olan ve artık değiştiremeyeceğimiz şeyler yüzünden üzülmek çoğu durumda bizi mutsuz eder. Bu nedenle çoğunlukla geçmişte değil, daha çok burada ve şimdiyi yaşamalıyız.

– Boyumuzu kavrama, sakinleştirici hareketlerden biridir.  Bunu genellikle stresli zamanlarda yaparız.  Birisinin stresli olup olmadığını bu şekilde anlayabiliriz.

– Çocukken (3-4 yaş aralığında ) zaten çoğunluk fikrini zaten temsil etmeye başladık, demektir. Çünkü doğuştan ne iş yapması gerektiğini bilmeyen tek organ olan beyin, çevreyi aynalama yoluyla öğrenir.

– “Daha az eğitimli insanlar özellikle klişeleştirmede iyidir. Oysa entelektüeller, önyargısız düşünür ve  az eğitimlilerden çok daha farklıdır.”  İşte bu görüş tamamen yanlıştır!  Çünkü; Basmakalıp düşünme, diğer şeylerin yanı sıra deneyimimize, kültürel gözlüklerimize ve yaşımıza bağlıdır. Dolayısıyla bu durum sadece zekaya ve eğitime bağlı, asla değildir.

Genel Kültürde İnsan Psikolojisi 18

– İçedönükler genellikle inandırıcı olarak algılanır.  Bu esas olarak şu niteliklerden kaynaklanmaktadır: güvenilirlik, tevazu ve düşünceli konuşma.

– Muhatabınızın sizi manipüle etmeye çalıştığını fark ederseniz, onu görmezden gelmelisiniz.  Bunu bir uyarı olarak alacak ve ileriki durumlarda daha dikkatli olacaktır.

– Kibir, genellikle kendine güvensizlikten kaynaklanır.  Kibirli insanlar, kendilerini diğerlerinden üstün tutarak ve kendi yeteneklerini gerçekçi bir şekilde değerlendiremeyerek kendi öz saygılarını güçlendirmeye çalışırlar.

– Avusturyalı bilim adamı Thomas Niederkrotenthaler, genç bir kız öğrencinin intiharını konu alan “Ölü Kızlar Yalan Söylemez” dizisinin yayınlanmasından üç ay sonra, genç kadınların intihar oranının öncekine göre% 21,7 daha yüksek olduğunu buldu. 

– İyi ya da kötü bir deneyiminizi olduğu gibi kabul edemez ve içimizde baskılarız . Bir deneyimin bastırılmasının sebebi , egoyu tehdit edici bir etkiden koruma görevi olan bir savunma mekanizmasının otomatik olarak devreye girmesidir.  Ancak baskılama hafızaya kaydedilen olayı silmez.  Anılar hâlâ rüyalarda veya başarısızlıklarda yeniden ortaya çıkabilir.

– Judith Grümmer, bir kişi öldüğünde unuttuğunuz ilk şeyin sesi olduğuna inanıyor.  Bu nedenle, sevdiklerinizin sesini en az bir kez kaydetmenizi tavsiye ediyor.

– Bir çalışmada, Kanada’dan bir araştırma ekibi, sosyal medyada derin sözler yayınlayan insanlar ile zayıf bilişsel performans arasında bir bağlantı buldu.

Çeviri: İ. KAYA 

Kaynak: Menschlichepsyche 

YouTube Kanalımız

Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*