Genel Kültürde İnsan Psikolojisi 2
– Birinden bir şeye ihtiyacınız varsa, cümlenize – yardıma ihtiyacım var – ile başlayın ve bu şekilde ondan bir iyilik isteyin. Bu, size, onun bir iyilik yapma şansını artıracaktır.
– Daha cana yakın görünmek istiyorsanız, konuştuğunuz kişinin adını sohbette daha sık belirtmelisiniz. Bu onu fark ettiğinizi, hissetmesini sağlar.
– Konuştuğunuz kişi çok sık göz kırpıyorsa, bu bir yalanın işareti olabilir.
– Flört ederken ve bir kişiyle gerçekten ilgilendiğimizde, gözbebeğimiz büyür.
– Konuştuğunuz kişi bacaklarını sandalyenin ayaklarına doluyorsa, bu korku veya iç gerginliği gösterebilir.
– Konuştuğunuz kişi, kollarını birleştirmiş bir şekilde konuşuyorsa, bu sizinle arasına koyduğu duygusal mesafeyi işaret edebilir.
– Yeni biriyle tanıştığımızda , O kişiyi sempatik bulup bulmadığımıza karar vermek için sadece saniyenin onda birine ihtiyacımız var.
– Bir erkek başını hafifçe yana doğru tutar, aniden kadına bakar ve onunla konuşursa, bu kadınla ilgilendiği anlamına gelebilir.
– Bir kadın alt dudağını hafifçe ısırırsa , bu vücut dilinde karşısındakiyle ilgilendiği anlamına gelebilir.
– Konuştuğunuz kişi sık sık burnuna dokunuyorsa, bu bir gerginlik belirtisi olabilir. Yani size yalan söylüyor olabilir.
İsviçreli araştırmacılar, aşırı fast food tüketiminin kısa süreli hafızamız üzerinde ciddi anlamda bir olumsuz etkisi olduğunu buldu. Bunun nedeni fast food yiyeceklere özgü önemli bir protein eksikliğidir.
– Anker efekti (etkisi): Beynimiz genellikle karşılaştırma değerleri arar. Bir araştırma, Studio 97 adlı bir restoranda yemek yiyenlerin, Studio 17’de yemek yiyenlere göre ortalama 8 € daha fazla bahşiş verdiğini buldu. Bu durum Anker efekti olarak adlandırılmıştır.
– Duygusal açıdan zeki insanların en önemli özellikleri çok iyi bir dinleyici olmalarıdır. Bu kaliteleri nedeniyle, bu kişilere genellikle çok saygı duyulur.
– Bir kişiyi çok özlediğimizde , bu kişi rüyalarımızda çok daha sık görünür.
– Bir erkek gömleğini dikkat çekici sıklıkta dokunursa ve ellerini sık sık saçlarının arasından geçirirse, bu karşısındaki kadınla ilgilendiği anlamına gelebilir.
– Barnum Etkisi : Bu etki, kendimizle ilgili genel veya belirsiz ifadeleri doğru olarak kabul etmemize verilen isimdir. Kısmen doğru olsalar da “işte bu benim, beni anlatıyor “ şekilde tepki gösterilir. Barnum etkisi bu nedenle genellikle kişilik testlerinde ve fallarda uygulanır.
– İçene kapanık insanlar ayrıntılara çok daha iyi bakarlar. Ayrıca başkalarının gözden kaçırdığı hataları da daha sık bulurlar.
– Öfkemizi her tuttuğumuzda ve bir şey için üzülmediğimizde, beynimiz gelecekteki durumlarda otomatik olarak daha sakin kalmamızı öğrenir.
– Birçok işi bir arada yaptığımızda performansımız en az % 40 düşer. Bu şekilde, beynimiz çok sık görevler arasında gidip geldiğinden görevlerimizin bir çoğunu yapamaz.
Çeviri: İ. KAYA
Kaynak: Menschlichepsyche
Bir yanıt bırakın