Genel Kültürde İnsan Psikolojisi 8
– Günde ortalama 8 saat uyku süresi ile hesaplarsanız, 60 yaşındaki bir insan hayatının 20 yılı boyunca uyumuş demektir.
– Bir araştırmaya göre, kendimizle aynı tercihlere sahip olanlara değil, kendimizden farklı şeylerden hoşlanan insanlara ilgi duyma olasılığımız daha yüksektir.
– Erkekler strese kadınlardan daha yatkındır. Bunun nedeni, birçok erkeğin sorunlarını kendi başına kontrol altına alabileceğini düşünmesidir. Öte yandan kadınlar ise endişelerini arkadaşlarıyla paylaşarak streslerini azaltma eğilimindedir.
– Bazı günlük durumlar için bilinçaltımız, bilince ulaşmadan önce bir karar verir. Yani beynimiz zaten bir karar vermiş olsa da neden o kararı verdiğinin farkında değildir. İşte reklamcılar bunu kullanarak bilinçaltımıza hitap edecek reklam hazırlar.
– Çok dedikodu yapan insanlar psikolojik olarak çoğunlukla kendilerinden memnun değiller.
– Vücut dilinde, el sıkışırken sıcak bir ele sahip olmak sizi daha arkadaş canlısı biri olarak algılatacaktır.
– Stresli bir durumdaysanız ve biraz molaya ihtiyacınız varsa, geçmişte çok güzel bir anı hatırlayın. Böyle bir anı hatırlamak sizi stresten uzak tutar ve başarınıza katkı sağlar.
– Beynimiz gereksiz bilgileri otomatik olarak görmezden gelir.
– Karar felci, bazen bir karar vermek istemediğimizi ifade eder. Karar vermek istemememizin sebebi konfor alanından çıkmak istemeyişimiz. Kısacası, her şeyin aynı kalmasını istememizdir.
– Dunning-Kruger Etkisi, beceriksiz insanların kendi bilgi ve becerilerini abarttığını açıklar. Ayrıca başkalarının yeteneklerini de ya küçümser ya da tanımazlar.
– İçedönükler ayrıntılara çok düşkündür ve genellikle sadece her ayrıntı mükemmel bir şekilde uyduğunda tatmin olur.
– ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, erken kalkanlar daha mutlu ve hayatlarından daha memnunlar.
– Bir kişiyi ne kadar sık görürsek, bize o kadar tanıdık ve cana yakın hale gelir. Ancak bunun ön koşulu, ilk izlenimin olumsuz olmamasıdır.
– Bir insan yüzüne, günde ortalama 400 ila 800 kez dokunur.
– Mükemmeliyetçiler genellikle bir görevi tamamlamak için daha fazla zamana ihtiyaç duyarlar. Örnek verecek olursak e-posta göndermek gereğinden fazla zamanlarını alır. Çünkü Mail genellikle gönderilmeden önce üç kez okunur.
– Sorunlara ve endişelere odaklanmayı tercih ederiz. Her zaman sorun arıyoruz. Psikolojide buna felaket beyin de denir. Bu evrimseldir çünkü hayatta kalma içgüdüsüne hizmet eder.
Çeviri: İ. KAYA
Kaynak: Menschlichepsyche
Bir yanıt bırakın