Genel Kültürde İnsan Psikolojisi 9
– İnsanları affettiğimizde, ruhumuz üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Sadece bağışlama yoluyla bile kişi içinde yarım kalmış şeylerle baş edebilir.
– Sadece siyah beyaz rüya gören insanlar var. Bir psikolog, bunun çocuklukta siyah beyaz televizyon seyretmekle ile ilgili olduğunu öne sürüyor.
– Obsesif kompulsif bozukluk, bir kişinin belirli şeyleri yapma veya düşünme konusunda içsel bir dürtüye sahip olduğu gerçeğini tanımlar. Etkilenenler bu zorunluluktan tek başlarına kurtulamazlar.
– Empatik insanlar strese daha dirençlidir.
– Tekrarlayan rüyalar, hayatımızda çözülmemiş problemler olduğunun bir işareti olabilir.
– Cardiff Üniversitesi’nden Andrew Smith, sakız çiğnemeyen kişilerin işyerinde stres yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu keşfetti.
– Güçlü zihinsel strese maruz kalma da gözbebeklerimiz büyür.
– Stockholm Sendromu, rehinelerin faillerle olumlu bir duygusal ilişki geliştirmesi anlamına gelir.
– Dağınık odalarda yaşayan insanlar daha yaratıcıdır.
– Narsistler empati eksikliği, kendi yeteneklerinin abartılması ve tanınma arzusuyla karakterizedir. Dikkatleri üzerlerine çekmekle çok fazla meşgul olurlar ve başkalarına çok az ilgi gösterirler.
– En uzun uyanık kalma rekoru 11 gündür ve 1964’te Tony Wright tarafından kırılmıştır.
– İçedönükler arkadaşlar seçimi konusunda çok titizdirler. Nicelikten çok kaliteye değer verirler.
– Sürekli tekrarlama, bir şeye / kişiye aşinalığımızı artırır. Ancak beynimiz gerçek ve aşinalık arasında ayrım yapmakta güçlük çeker. Ciddi olmayan sevgi mesajları buna çok iyi bir örnektir.
– Eğer konuştuğunuz kişi size yalan olabileceğini düşündüğünüz bir hikaye anlatırsa, hikaye bitikten sonra çok detaylı sorular sorun. Detaylara hemen cevap veremezse, hikayenin uydurma olma olasılığı yüksektir.
– Ortalama olarak herkesin bir gecede 4 ila 6 rüya görür. Ama rüyaların çoğunu hatırlayamaz.
– Yorgun olduğumuzda, yanlış ifadeleri doğru kabul etme eğilimindeyiz.
– Kendinizi zor bir durumda bulduğunuzda, gülümsemeyi deneyin. Bu basit teknik, olumlu düşüncelere hızla erişmenize yardımcı olabilir.
– Kararlarımız ve yargılarımız genellikle bilgilerin bize nasıl aktarıldığından etkilenir. “2/10 kişi piyangoyu kazanıyor” ifadesi, “8/10 kişi piyangoyu kaybediyor” ifadesinden daha iyi geliyor. Bu ifadelerin içeriği aynıdır. Bu aynı zamanda çerçeveleme etkisi olarak da bilinir ve müşterileri etkilemek söz konusu olduğunda son derece önemlidir.
Çeviri: İ. KAYA
Kaynak: Menschlichepsyche
Bir yanıt bırakın