Genetik İzlerimiz Havada Bile Bulunuyor
Evet doğru okudunuz bizi biz yapan genetik izlerimiz bulunduğumuz ortamın havasında bile var. Ortamda bulunan bu genetik izlerimize çevresel DNA denir.
Çevresel DNA
Çevreye salınan DNA’yı toplama ve sıralama yeteneği – çevresel DNA veya “eDNA” olarak bilinir – ekosistemler ve biyo gözetim çalışmaları için yararlı bir araç olarak ortaya çıkan oldukça yeni bir kavramdır.
Bitkiler ve hayvanlar gibi canlı organizmalar, birbirleriyle etkileşime girdiklerinde etraflarındaki ortamlara DNA’larını bırakırlar. Son yıllarda, eDNA, bilim insanlarının farklı ortamlarda bulunan türleri tanımlamasına yardımcı olan önemli bir araç haline geldi. Bununla birlikte, toprak ve hava da dahil olmak üzere bir dizi çevresel örnek eDNA kaynağı olarak önerilmiş fakat şimdiye kadar çoğu çalışma sudan eDNA’nın toplanmasına odaklanmıştır.
Hayatın olduğu her yerde DNA vardır
Araştırmacılar eDNA’nın hava örneklerinden toplanıp toplanamayacağını ve bunun hayvan türlerini tanımlamak için kullanılıp kullanılamayacağını araştırdılar.
Önce yer altı kolonilerinde yaşayan çıplak köstebek farelerinin bulunduğu bir odadan hava örnekleri aldılar ve daha sonra örneklenen havadaki DNA dizilerini kontrol etmek için bir dizi teknik kullandılar.
Araştırma sonucunda, hayvanın barınağında ve odanın kendisinde köstebek farelerinin DNA’sını başarılı bir şekilde tespit edilebildi. Bilim insanları ayrıca hava örneklerinde insan DNA’sı da buldular, bu da adli uygulamalar için bu örnekleme tekniğinin potansiyel bir kullanımını öneriyor.
Queen Mary University of London’da kıdemli öğretim görevlisi Dr. Elizabeth Clare, araştırmanın başarıyla sonuçlanmasından sonra ” Hayvan eDNA’sının havadan toplanabileceğini gösteren ilk yayınlanmış kanıtı sunuyoruz ve mağaralar ve yuvalar gibi ulaşılması zor ortamlarda hayvan topluluklarını araştırmak için daha fazla fırsat açıyoruz.” dedi.
Koronavirüs (Covid_19)
Bu araştırma hava yolu ile bulaşan hastalıkların nasıl bulaştığını daha iyi anlamamızı sağladığını da ekliyor bilim insanları. Şu anda, sosyal mesafe kuralları, virüs parçacıklarının ne kadar uzağa hareket edebileceğine dair fizik ve tahminlere dayanıyor. Bu araştırma sonucunda havadan örnek alabilir. Sosyal mesafenin hastalığı önlemenin bir yolu olduğu kanıtlarla ortaya çıkartılabilir.
Yazan: Bilge KAPLAN
Kaynak**
Kaynak***
Bir yanıt bırakın