Gerçeklikten Yola Çıkan Bir Dizi: Dark Evreni
Dark Netflixsin 3 sene önce zaman yolculuğu meraklılarına yönelik özellikle ilk 2 sezonunda gerçekten bu işi başardığını düşündüğümüz bir serisi olarak karşımıza çıktı. En önemli soru ”nerede değil, ne zaman” mekan olarak aynı yerleri kullanan karakterler zamansal farklılıkları ile var oldular.
33 senede bir ortaya çıkan kayıp döngüsü zamanla karakterlerin iç içe geçmesine sebep olarak zihinlerimizi bayağı bulandırdı ki kurgu ve labirentler gayet başarılı yazılmıştı.Son sezonu saymazsak zaman yolculuğu mümkünlüğü ne ölçüde teorilerle ispatlanabileceğini gözlerimizin önüne serdi.
Dizinin başarısında sadece bilim kurguya bağlı kalmayıp felsefeyide kullanması büyük yer ediyor.Özellikle ilk sezon gerçeklik algısı ve Tanrı metaforu gerçekten izleyicide zorlayıcı bir süreci başlatıyor.2.Sezon giderek teorilere odaklanan dizi maalesef 3.sezonunda ticari kaygılar ve teorilerde yaşananan pratiğe dökememe sonuçlarından etkilenerek bambaşka bir yere evriliyor.
Özellikle bilimkurgu ve felsefe ilginizi çekiyorsa kesinlikle ilk 2 sezondan keyif alacağınız bir dizi.2.sezon sonunda teoriler tükendikçe beklenen gerçekleşiyor.
Sezonlar boyunca devam eden ”Tanrı öldü ”Nietzsche ve insanın kendini tanrılaştırma çabasından zaman zaman bilim kurgu zaman zaman felsefe çıkarımları yapabileceğiniz bir maceraya başlamak isterseniz Dark tam size göre…
En etkileyici noktalarından biride Tanrıcılık oynayan karakteri adını noah yani nuh olmasından tutun,mezar taşları üzerindeki doğum ve ölüm tarihlerine dikkat ettiğinizde ölüm tarihlerinin sonsuzluk olması gibi birçok detay düşünülmüş bir içeriğe sahip Dark.
Fermi paradoksundan yola çıkarak biraz izafiyet biraz zaman yolculuğu biraz paralel evrenler biraz felsefe hepsinin birarada olduğu bir dizi Dark…Tanrıcılık oynamak isteyen bir tarikat ve tanrı kostümlü Noah ile çıkacağınız yolculuk 3. sezon sekteye uğrasada ve felsefe 3.sezon ağır bassa da bilim kurgu meraklıları için enfes bir seyir sunuyor.
Dark her sahnesi ayrı kurgulanmış her sahnede farklı bir mit bulacağınız bir dizi.
Örnek verecek olursak:
Mads’in kaset çalarında ve Noah’ın zaman çalışmalarını yürüttüğü sığınaktaki televizyonda çalan şarkının sözleri; Jonas ve Martha’nın trajik hikâyesine göndermelerde bulunuyor. Şarkıda; “Zaman ve uzay boyunca sonsuzluğa doğru düşüyoruz.” şeklinde sözler bulunuyor.
Diziyi izlediğinizde ayrıntılara dikkat etmeyi unutmayın.1.sezonda 2.sezondan ipuçları bulacaksınız…
Yazar: Derya GİZLENCİ
Bir yanıt bırakın