Gezginlik Genetik Olabilir Mi?

Gezginlik Genetik Olabilir Mi?

Neden bazı insanlar sürekli seyahat etmek isterler ? Hepimizin yerinde duramayan, sürekli gezen ve sosyal medyada bunları paylaşan arkadaşları vardır, ya da o gezgin arkadaş sizsinizdir. Peki ama neden insanların bir kısmı konfor alanlarından rahatça çıkıp farklı şehirleri veya ülkeleri dolaşabilirken diğerleri daha sakin ve durgun olmayı tercih ediyor?

Bu soruya cevap bulabilmek adına genlerimize göz atabiliriz. Bilim insanları toplumun yüzde yirmisinin DRD4 isimli genlerinde 7R varyantına sahip olduğunu saptadı. 7R varyantına sahip insanlar tez canlı ve meraklı olmaya daha yatkınlar. Yani 7R varyantı olan insanlar gezmeye, yeni kültürleri tanımaya ve maceraya çıkmaya toplumun geri kalan yüzde seksenlik kısmından daha eğilimli. DRD4-7R geni ya da ona Wanderlust (Almanca kökenli olup Gezinme Tutkusu anlamına gelir) diyebiliriz, beynin dopamin (vücutta doğal olarak üretilen bir kimyasal) seviyesini etkileyerek davranışlarınızı ve motivasyonunuzu şekillendiriyor, bu da Wanderlust’a sahip insanların daha çok risk alabilen, cesur insanlar olmasına yol açıyor.

Iowa, ABD’de bulunan Kaplan Üniversitesi’nden profesör Dawn Masler DRD4-7R geni üzerine yaptığı kapsamlı çalışmalar sonrası şöyle diyor: “Wanderlust geni çok güçlü. Görünüşe göre DRD4 geni insanın seyahat karakterini belirliyor. Dopamin beğenme hormonudur, ve daha fazlasını istediğiniz zaman bu sizi tatmin etmez, bağımlısı olursunuz.”. Dawn’ın araştırmalarına göre Kuzey ve Güney Amerika kıtalarına göç etmiş olan Avrupalılar’ın torunlarında toplumun geri kalanına kıyasla daha yüksek oranlarda DRD4-7R genine rastlanmış olması da coğrafi keşifler çağında Avrupalıların gemilere binip Atlantik Okyanusu’nu geçme ve yeni bir kıtada sıfırdan bir hayat kurma kararında ekonomik sebeplerle birlikte bu genin de etkisi olabileceğini gösteriyor. Kaliforniya Üniversitesi’nin 1999 yılında yaptığı ve göçebe toplulukların yerleşik olanlara kıyasla daha yüksek oranda 7R varyantına sahip olduğunu gösteren çalışma da Wanderlust geninin gezginlikle bağlantılı olduğu görüşünü destekliyor.

Yirmi yıldan uzun süredir Singapur Ulusal Üniversitesi’nde Wanderlust geni üzerine çalışmalar yürüten Dr Richard Paul Ebstein DRD4-7R ve gezginlik arasında bir bağlantı olduğuna inanmakla birlikte tek bir genin bir insanın karakterini belirlemekte yeterli olmayacağını düşünüyor.

Dil ediniminde üstünde durulan  “Doğa mı Çevre mi etkili” (Nature vs. Nurture) sorusu gezginlik için de geçerli. Genlerin yanısıra içinde yetişilen kültür, ailenin yetiştirme tarzı, sosyoekonomik sebepler de bir kişinin gezgin olması ya da olmamasına etki edebilir.

Yazan: Göktuğ DONK

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*