Gökbilimciler Dünyanın Kesin Ölüm Tarihini Hesaplamayı Başardılar

Gökbilimciler Dünyanın Kesin Ölüm Tarihini Hesaplamayı Başardılar

Gökbilimciler Dünyanın Kesin Ölüm Tarihini Hesaplamayı Başardılar

Bilim insanları çalışmalarında, gezegenlerin yapısı dışında, yaşanabilir bölgede geçirdikleri zaman ve oradan tekrar ayrıldıkları zamanla da ilgilenirler. Gökbilimcilere göre, şu anki araştırmalar, en geç 1.75 milyar yıl içinde dünyada yaşamın sona ereceğini gösteriyor.

Norwich (İngiltere)`den araştırmacılar, Astrobiology dergisinde , dünyanın yaşam süresinin yüzde 70’inin zaten kullanıldığını bildirdi. Kalan ömrü ise yaşamının yaklaşık yüzde 30`luk kısmıdır. Bu da 1.75 ila 3.25 milyar yıllık bir dönemi ifade ediyor. Bu noktadan itibaren şişerek dev bir kırmızı yıldıza dönüşen güneş o kadar sıcak olacak ki yeryüzündeki herhangi bir yerinde su kalmayacak. Bütün su buharlaşacak ve bu da insan yaşamını imkansız hale getirecek.

East Anglia Üniversitesi’ndeki Andrew Rushby`nin araştırma ekibi, aslında dünyanın gelecekte nasıl gelişeceği ile daha az ilgileniyordu. Uzayda olası yaşam arayışı, gerçek çalışmalarının içeriğini oluşturuyordu. Bunu yapmak için, özellikle gezegenlerin yaşanabilir bölgelerini yıllarca incelediler.

Gezegenlerin yaşanabilir bölgeleri, arayışlarında sıvı bulma en önemli kriterlerini oluşturur. Onun için yüzeyinin büyük kısımlarında suyun sıvı halde görünmesi, gezegenin yaşam kriterleri içerebileceğini gösterir. Dolayisiyla sıvı suyun varlığı, yaşam için temel bir gereksinim olarak kabul edilir.

Gökbilimciler Dünyanın Kesin Ölüm Tarihini Hesaplamayı Başardılar

İnsanın Yaşanabilir Bölgelere Göçü

Bir yıldızın değişen yaşam döngüleri vardır. Bu nedenle sözde yaşanabilir bölge de statik değildir. Bunun için, güneş sistemimizde güneş ve dünya arasındaki mesafenin başka gezegenlerde yaşam arayışlarında bir ölçü olarak kullanılır. Rushby’nin araştırma ekibi, çalışmalarının bir parçası olarak yaşanabilir bölgede bulunan çeşitli dış gezegenlerin zaman dilimini hesapladı.

Çünkü, karmaşık yaşam formları ancak dış gezegenin yeterli bir süre yaşanabilir bir bölgede yörüngede dönmesi koşuluyla gelişebilir . Rushby Independent’a bu durumu şöyle açıklıyor: “Bir milyon yıldır yaşanabilir olan bir gezegende yaşam belirtilerini aramak anlamsız.”

Sebebi ise ; Dış gezegenler sadece farklı zaman dilimlerinde yaşanabilir bir bölgededir:

Kepler 22b: yaklaşık altı milyar yıl

Gliese 581d: yaklaşık 54,7 milyar yıl

Dünya: 6,3 ila 7,8 milyar yıl

Rushby’ye göre, mevcut teknolojiler nedeniyle Kepler 22b ve Gliese 581d’de yaşamı tespit etmek henüz mümkün değil. Ancak Ona göre bu durum, önümüzdeki iki yüz ile üç yüz yıl içinde değişebilir.

Dolayısıyla yaşanılacak gezegen arayışımızda yıldızların yaşam döngülerinin en verimli olduğu zamanlar, gezegenine olan uzaklığın uygunluğu ve sıvı halde suyun bulunuyor olması kriterlerinin yanı sıra teknolojimizin de bu arayışa uygunluğunun, çok önemli olduğu ifade ediliyor.

Yazan: İ. KAYA

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*