Göktaşı Madenciliği Nedir?
Göktaşı madenciliği (uzay madenciliği), dünyaya yakın gezegenlerden veya asteroidlerden ham madde çıkarılmasıdır.
Göktaşı Madenciliğinin Görevi
Asteroidlerden mineral ve gaz, Uzayda inşa edilecek yapılarda kullanmak için demir, nikele titanyum, Astronotların bu yapılarda çalışmalarını sağlamak veya devam ettirebilmek için gerekli olan su ve oksijen, Roket yakıtında kullanmak için hidrojen ve oksijen temin etmek gibi görevler üstlenmektedir. Uzay araştırmalarında yapılan bu aktivitelere ‘ yerinde kaymak temini’ adı verilir.
Amacı
Antimoni, bakır, gümüş, kalay, çinko, kurşun ve altın gibi rezervler özellikle gelişmekte olan ülkelerde çok fazla tüketiliyor. Ve buna paralel olarak yaklaşık 50-60 yıl içerisinde dünya üzerinde modern endüstrinin ana elementleri olan bu rezervlerin tükenmiş olacağı düşünülüyor. Ayrıca 2013 yılında NASA’nın yaptığı bir araştırmaya göre; cep telefonu, uçak, savunma sanayii, otomobil gibi sektörlerde kullanılan çeşitli madenlerin rezervlerinin 2045 yılında ciddi manada azalması bekleniyor. Buna karşılık olarak platinyum ve kobalt gibi değerli elementlerin asteroitlerden çıkartılıp Dünya’ya gönderilebileceği önerildi.
Gezegenimizde bulunan altın, kobalt, demir, manganez, nikel, platin, renyum vb. teknolojik ve ekonomik gelişmeden önemli yer tutan bu elementler daha önce Dünya’ya çarpmış olan asteroid yağmurları ile gelmiş ve yer kabuğunun soğumasıyla oluşmuşlardır.
Yapilan araştırma ve analizlere göre mevcut kaynak ve rezervlerimiz genel dünya tarihine bakıldığında tükenmek üzere.
En değerli madenlerden olan Altın’ın bugün bakıldığında üretimi maksimum seviyede ve CFRA Research’te analist olarak görev yapan Matthew Miller, Dünya’da mevcut bulunan tüm altın rezervlerinin keşfedildiğini söylüyor.
Ve diğer maden demir. Dünyadaki demir rezervleri 167 milyar ton olarak biliniyor ve yarısını tüketmiş bulunuyoruz.
2006 yılında, Keck Gözlemevi Trojan asteroitlerden 617 Patroclus ve muhtemelen Jüpiter’in diğer Trojan asteroitlerinin sönük kuyruklu yıldızlar olduğunu ve çok fazla buz kütleleri içerdiklerini anons etti. Benzer şekilde Jüpiter ailesinden olan kuyruklu yıldızlar ile Dünya’ya yakın diğer asteroitlerin de su içerebildikleri öne sürüldü. Buz, insanlığın güneş sisteminde yayılması için gerekli fiziksel ve finansal sürdürülebilirlik gibi iki koşuldan birini sağlayabilecek.
Astrobiyolojik perspektiften bakarsak, göktaşı madenciliği dünya dışı akıllı yaşam araştırması için veri sağlayabilir.
Göktaşı Madenciliğinin Maliyeti
Çıkarılacak madenin kalitesi, masraflar ve gerekli olan ekipmanlar tam olarak bilinmiyor.
1997 yılında, çapı 1.6 km olan küçük metalik bir asteroitte 20 trilyon dolardan fazla değerde endüstriyel metal olduğu söylentileri çıktı. Daha küçük bir M-tipi asteroit iki milyar ton demir-nikel madeni içerebilir. 16 Psyche isimli asteroitin 1.7×1019 kg demir-nikel alaşımı içerdiğine inanılıyor ve bu miktar dünyanın üretim ihtiyacını birkaç milyon yıl giderebilir.
Planetary Resources firması 30 metre uzunluğundaki bir asteroitten elde edilecek platinin 25-50 milyar dolar değerinde olduğunu iddia etse de, ekonomistler dünya dışından getirilecek değerli metallerin fiyatları çok düşürebileceğini söylüyorlar.
Yazan: Derya Altuğ
Kaynak**
Bir yanıt bırakın