Google Haritalar Yolunu Nasıl Buluyor
Hiç bilmediğiniz bir adrese giderken en büyük yardımcınız kimdir? Eski usüllere başvurup insanlara adres soranlar olabilir ama çoğu kişi muhtemelen benim gibi “Google Haritalar” diyecektir. Gelişen navigasyon ve harita uygulamaları sayesinde bugün yurtdışında ilk kez gittiğimiz bir ülkede bile yolumuzu doğru şekilde bulabiliyoruz. Yüzde yüz doğruluk ile çalışmasalar bile bu teknolojiler hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırdı.
Bu navigasyon ve haritalama uygulamalarından biri olan Google Haritalar 2005 yılında kullanıma sunulmuş olan bir çevrimiçi haritalama servisidir. 2020 yılı itibariyle Google Haritalar, 220’den fazla ülkede her ay 1 milyarı aşkın insan tarafından kullanılmakta.
Örneğin, İstanbul Cevizlibağ’dan, Beşiktaş’a gitmek istiyorsunuz ve bunun için yol tarifini kullanacaksınız. Google Haritalar’a konumunuz ve gideceğiniz yeri girdikten sonra karşınıza “ulaşım seçenekleri”, “tahmini varış süresi”, “tahmini yolculuk süresi” ve “yoldaki trafik yoğunluğu” gibi bilgiler çıkacaktır (Google bu verilerin yüzde 97 oranında isabetli olduğunu söylüyor). Peki Google bunu nasıl biliyor ve bir saniye içinde bize gösterebiliyor? Google’ın uydular aracılığıyla yolları izleyip anlık veri akışı sağladığı ya da Google’a ait araçların yollarda giderek veri topladığını düşünebilirsiniz ama süreç tam olarak böyle işlemiyor, 220 ülkede hizmet verdiklerini göz önüne alırsak bu yöntemleri kullanmak şirket için aşırı derecede maliyetli olurdu.
Google Haritalar kullanıcı verilerini kullanarak bilgi ediniyor. Kullanıcılar Google Haritalar’ı kullandığı sürece uygulama cihazın yeri ve hareketine dair bilgileri kullanarak tahmin algoritmasını geliştiriyor. Demin verdiğimiz Cevizlibağ-Beşiktaş örneğine bakacak olursak Google Harita uygulaması yüklü telefonların sahipleri iş çıkış saatleri olan 17-18 arası bu yolda yavaş gittikleri için harita da bu verilere dayanarak size kırmızı (yoğun) bir trafik olduğunu, sabah 4 saatlerinde ise çok az kullanıcı yollarda olduğu için yeşil bir yol ve daha kısa yolculuk süresi gösterecektir. Google Haritalar sadece trafik sıkışıklığı değil, yol kalitesi ve yoldaki hız limitlerine dair verileri de işlemekte.
Uygulamanın 2005’te kullanıma girdiğini söylemiştik, yani yer ve hareket bilgileri 15 yıldır toplanarak uygulamanın tahmin yapması için kullanılıyor. Bu bilgiler sayesinde Google Haritalar önümüze gerçeğe yakın bilgiler sunsa da bu tek başına yeterli değil. Yollarda yaşanabilecek kazalar veya yol çalışmalarına kullanıcıların eski verilerinden erişmek mümkün değil, yolculuk süresine ve rotasına etki edebilecek bu veriler de işlenip sistemi besliyor. Google ayrıca DeepMind ve Alphabet AI şirketleriyle de işbirliğine giderek sisteminin tahmin doğruluk oranın daha da yükseltmeyi amaçlıyor. DeepMind’ın geliştirdiği Graph Neural Networks isimli makine öğrenmesi yapısı Berlin, Jakarta, Washington D.C. gibi şehirlerde başarılı tahmin oranlarını daha da yükseltti ve henüz gerçekleşmemiş olan bir trafik sıkışıklığından etkilenip etkilenmeyeceğinizi bile görebiliyorsunuz.
Google Haritalar kullanıcıları için yararlı ipuçları:
- Gideceğiniz yerde internet yoksa ya da mobil verinizi harcamak istemiyorsanız “çevrimdışı haritaları” kullanabilirsiniz. Çevrimdışı haritalar belli bir bölgeyi indirip internetinizin yokken bile gezmek ve adres bulmak için kullanmanıza yardımcı olur.
- Sevdiğiniz ya da gitmek istediğiniz yerleri haritanıza kaydedebilirsiniz.
- Google Haritalar sayesinde gitmek istediğiniz bir kafe, restoran ya da kurumun hangi günler hangi saatler arasında açık olduğunu görebilirsiniz.
- Zaman çizelgesi sayesinde ne zaman nereye gittiğinizi harita üstünde görebilirsiniz. (Google Masaüstü; Menü -> Zaman Çizelgeniz )
- İki lokasyon arasındaki mesafeyi ölçün. (Harita’da önce ilk lokasyonun üstüne gelip tıklayın. Ardından sağa tıklayın, gözüken seçenekleden en alttaki “Mesafe Ölç”e basın. İkinci lokasyonun üstüne gelip sola tıklayın, mesafeyi görebilirsiniz. )
Kaynak**
Kaynak***
Yazan: Göktuğ DONK
Bir yanıt bırakın