Grafen Nedir?
Grafitin tek katmanlı hâline verilen isimdir. (Grafit; karbon atomlarının altıgen düzende bir araya gelmesiyle oluşan maddedir. (Kurşun kalem uçlarının yapımında kullanılır ) İşte bu 3 boyutlu katmana sahip Grafitin sadece 1 katmanında Grafen bulunuyor.
Grafen, ilk kez 1962 yılında elektron mikroskobu ile incelendi ancak izole etmek pek mümkün olmadı. Daha sonra 2004 yılında Manchester Üniversitesi’nden Andre Geim ve Konstantin Novaselov Grafeni baştan keşfettiler ve hem izole edip hem de karakteristik özelliklerini tanımladılar. 2010 yılında ise bu ikili “iki boyutlu bir malzeme olan Grafen alanındaki deneyleri” ile Nobel Fizik Ödülü aldılar.
Grafen çok ince bir malzemedir. İki boyutta çok sayıda atom içerir ancak üçüncü boyutta ancak 1 katman karbon içermektedir. Kısacası birim ağırlığı başına düşen yüzey alanı aşırı yüksektir. Ayrıca çok fazla özelliklere sahiptir (En güçlü, en sert, en esnek vs.) ve bu sebeple de “Mucize Malzeme” olarak anılmıştır.
Grafen Kuantum Noktalar Yarıiletken nanomalzemelerdir. Geniş yüzey alanlarına ve Yüksek şeffaflığa sahiptir.
Biyouyumlu, çevre dostu ve toksik değil sıfır boyutlu (0D) nanoyapılardır. Eşsiz kimyasal ve fiziksel özelliklere sahiptir.
Grafen Kuantum Noktalarının Sentezi
Yukarıdan aşağıya sentez ve aşağıdan yukarıya sentez olarak iki kısma ayrılmaktadır.
• Yukarıdan Aşağıya Sentez
1. Nanolitografi (Nanolittografi nanoteknoloji içerisinde nanometre ölçeğinde yapıların mühendisliği ile ilgilenen büyüyen bir teknik alanıdır. ) (wikipedia)
2. Elektrokimyasal Yöntem (Maddenin elektrokimyasal özelliğine dayanan analitik sinyalin elde edildiği yöntemlere denir.)
3. Mikrodalga ve Sonikasyon Destekli Yöntem
4. Hidrotermal ve Solvotermal Yöntem
• Aşağıdan Yukarıya Sentez
1. Fulleren Sentez (Fulleren, benzersiz özelliklere sahip grafit ve elmas ile birlikte üçüncü bir karbon formudur.)
2. Piroliz ( Yüksek sıcaklıkta ve oksijensiz ortamda organik maddelerin termal kırılmaya uğramadığı sürecin adıdır.)
Günümüzde ise Grafen kullanılarak birçok araştırma yapılmakta ve yeni ürünler ortaya konmaktadır. Bunu yapan firmalardan biri de Samsung. Samsung’un yaptığı çalışmalar ile Grafeni mobil uygulamalarda bol bol göreceğiz. Örneğin; esnek dokunmatik ekranlar… Tabii Grafen sadece mobil üzerinde değil ; aynı zamanda da havacılıkta ve otomativ için de son derece önemli bir malzeme.
Son olarak; Grafen henüz “Patenti alınmayan müthiş icatlar”arasında yer almaktadır.
Yazan: Derya Altuğ
Bir yanıt bırakın