Güneş Lekesi Nedir?
Güneş Lekeleri, Güneş’in fotosfer kısmında oluşan geçici olgulardır. Bazı noktalarda sıcaklığı azalır, soğuk olan bölgelerde siyah görünür fakat hala devam eden çok yüksek bir sıcaklık vardır.
Güneş lekelerinin farkına varan çok eski çağlarda Çinli Astronomlar bu güneş lekelerini gözlemlemiştirler. Günümüzden 400 yıl önce ise Galileo Galilei teleskobu ile Güneşe bakarken beklediği gibi pürüzsüz bir Güneş yüzeyi ile karşılaşmadı. Aksine siyah renkli lekeleri gördü.
Farklı zaman yaptığı gözlemler ile gözlemlediği lekelerin aynı yöne doğru ilerlediğini farkedip, Güneş’inde kendi ekseni etrafında döndüğü gerçeğine ulaştı. Güneş lekelerinin farkına varan ilk kişi Galileo değildir. Bahsettiğim gibi çok daha eski çağlarda çinli astronomlar tarafından farkına varılmıştır. Güneş lekesi, Güneş yüzeyinde neredeyse Dünya büyüklüğündeki yapılanmalardır.
Koyu renkli olmalarının sebebi bahsettiğim gibi güneşin yüzeyinin sıcaklığından daha soğuk olmasıdır. Güneşin yüzeyi 5.500 santigrat derece sıcaklıktadır. Ancak Güneş lekeleri 3.000-4.000 derece arasında olabilirler.
Lekelerin en koyu renkte olduğu bölgeye Tam Gölge denir. Daha açık renkli olan kısımlara Yarı Gölge denir. Yarı Gölge, Tam Gölgeye göre biraz daha sıcaktır.
Güneş, patlamaları ne kadar çok artarsa Güneş lekelerinin sayısı da o kadar artmaktadır. Peki Güneş patlamaları nedir?
Güneş Patlamaları Nedir?
Güneş patlamaları, Güneş lekelerinin yakınında manyetik alan yerlerinde gezinmesi, yeniden düzenlenmesinden ortaya çıkan enerji patlamasıdır. Güneşin yüzeyi aşırı hareketli bir yerdir. Elektrik yüklü olan gazlar kuvvetli bir manyetik alan yaratır. Güneşteki gazlar hiç durmadan hareket eder ve bunun sonucunda manyetik alanları dolaştırır büker ve uzatır. Bu hareketler. Güneşin yüzeyinde aşırı derecede hareketlilik çıkarır ve buna Güneş Aktivitesi denilir.
Güneş Patlamalarının Dünya’ya bir zararı var mıdır?
Patlamalar yüksek miktarda radyasyonu uzaya saçar. Patlamalar aşırı derecede yoğun olursa saçılan radyasyon Dünya’daki radyo iletişimini, sekteye uğratabilir.
Yazan: Sude MANAV
Kaynak:
Astronomi ve Astrofiziğe Giriş – Ahmet Polatoğlu
Bir yanıt bırakın