Güneş Niçin Patlar ?

Güneş Niçin Patlar ?

NASA ve birçok uzay istasyonu, güneşi adım adım izliyor. Sebebi ise en önemli enerji kaynağımızın güneş olması. Bazen güneşte o kadar büyük patlamalar oluyor ki , patlamanın her birinin içine birkaç dünya sığacak boyuta ulaşıyor. Dünya bunun etkisini uzaklıktan dolayı 8 dakika da görebiliyor. Bir atmosferimizin ve manyetik kalkanımızın olmasından dolayı da , güneşten bize ulaşan radyasyonlardan korunmuş oluyoruz. Buraya kadar herkesin bildiği bir konu bu.

Güneş Sistemi kütlesinin % 99,8’ini oluşturur. Geri kalan kütle- Güneş’in çevresinde dönen gezegenler, asteroitler, gök taşları, kuyruklu yıldızlar ve kozmik tozlardan oluşur. Güneşin içine 1000 dünya ya da 300 Jüpiter`in sığabildiğini söylesek büyüklüğü daha iyi anlaşılmış olur. Samanyolu Gökadası’nda bilinen yaklaşık 200 milyar yıldızdan birisi olan Güneş’in kütlesi sıcak gazlardan oluşur ve kendi ekseni etrafında saatte 70.000 km hızla döner ve bir tam turunu yaklaşık 25 günde tamamlar.

Güneşin yüzey sıcaklığı 5500 °C ve çekirdeğinin sıcaklığıysa 15,6 milyon °C’dir. Güneş’ten çıkan enerjinin 2,2 milyarda 1’i yeryüzüne ulaşır. Geriye kalan enerjisi uzayda kaybolur. Güneş’in üç günde yaymış olduğu enerji, Dünya’daki tüm petrol, ağaç, doğal gaz vb. yakıta eşdeğerdir. Bu muazzam enerji kaynağı aslında bazen geniriyor da diyebiliriz.

Sebebi ise ; Saniyede 600 milyon ton hidrojen, helyuma dönüşür. Bu da, Güneş`in her geçen saniye 4,5 milyon ton hafiflemesine yol açar. Güneş’teki füzyon olayı sonucunda kızıl kırmızımsı bir alev 15-20 bin km yükselir ve Güneş Fırtınası meydana gelir. Güneş lekeleri aslında yüzeyde daha az sıcak olan bölgelerdir. Bu lekeler milyonlarca alanda ve yükseklikte manyetik alanlar oluştururlar.

Patlamalar Güneş’in ürettiği yüksek enerjili ışınım ve atomik parçacıkların aniden boşalması sonucu oluşur. Bu ani ve şiddetli boşalma güneş lekelerinden çıkan parçacıkların manyetik alanlara yakalanmamasından dolayı gerçekleşir. Bu enerji atımını bir hortumdan tazyikli suyun dışarı çıkışı olarak düşünebiliriz.

Astronomlar bu patlamaları X-ray ışımalarının şiddetine göre üçe ayırmışlardır buna göre X sınıfı patlamalar en büyük ve şiddetli M sınıfı patlamalar orta şiddetli ve C sınıfı patlamalar ise genellikle M sınıfı patlamalardan sonra meydana gelen küçük parlamalarıdır. Bu patlamalar sonucunda uzaya güneşin normal zamanda fırlattığından on milyon kat daha fazla sayıda atomik parçacık fırlatılır. Bu parçacıklardan biri olan nötrinolardan bir saniye içerisinde vücudumuzdan milyarlarcası biz hissetmeden geçmektedir. Nötrinolar elektrik yükü ve hatta neredeyse kütlesi olmayan, ışık hızında hareket eden ve çok ender olarak diğer bir maddeyle etkileşime giren temel parçacıklardır.

Yazan: İ. Kaya

YouTube Kanalımız

Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*