Güneş Sistemi’nin 4 Milyar Yıl Öncesine Yolculuk: Trojan Asteroidleri
Evrenin nasıl oluştuğuna dair pek çok soru işareti vardır. Bu soru işaretlerinin giderilebilmesi için farklı bilim dalları ile pek çok araştırmalar yapılmaktadır. NASA da, 2014 yılında “Keşif Programı” projesi kapsamında bütçe ayırarak bünyesindeki bilim insanları ve mühendislerden uzayı araştırmamıza yardımcı olacak 2021 yılına kadar kalkışı gerçekleştirilebilecek uzay araçları yapabileceklerini belirtti. Kabul edilen projelerden biri de Lucy uzay göreviydi.
Lucy uzay görevi ile Jüpiter’in yörüngesinin L4 ve L5 noktalarında bulunan (Lagrange Points olarak adlandırılan bu noktalar güneş ve gezegenin yerçekim kuvvetlerinin birbirlerine eşitlenmesinden dolayı o noktada bulunan cisimlerin, yörüngeden ayrılmasının zor olduğu noktalardır.) 8 farklı Trojan (Truva) asteroidi incelenecektir. Bu asteroitlerin incelenme sebebi Güneş Sistemi’ni oluşturan elementleri bulundurma olasılıklarıdır. Güneş Sistemi’nin oluşumu ve gezegenlerin kökeni hakkında pek çok bilgi barındıran Trojan asteroidlerinin incelenmesi görevine Lucy adı verilmesinin sebebi ise 1974 yılında keşfedilen fosilleşmiş homidine ait iskelet sistemine Lucy adı verilmesidir. Bu iskelet sistemi insanlık tarihini şekillendirdiği gibi Trojan asteroitleri de Güneş Sistemi’nin tarihini şekillendirecektir.
2021 yılının Ekim ayında fırlatılacak olan Lucy’nin, pandemi şartlarına rağmen yapımına devam edilmektedir. Trojan asteroidlerinin ilk defa gözleneceği bu uzay görevinde kullanılacak uzay aracında solar paneller, itki motorları gibi uzay aracının temel kısımlarıyla birlikte asteroidlerin incelenebilmesi için bilimsel aygıtlar da kullanılacaktır. Bu aygıtlar sayesinde asteroidlerin renkli görüntülerine sahip olabileceğiz ve yüzeyinde bulunan maddelerin bileşenleri ile ısı kapasiteleri hakkında da bilgi sahibi olabileceğiz.
Ekim ayında gerekli koşullar sağlandığında fırlatılacak olan Lucy, Güneş Sistemi’mizde 12 yıllık bir yolculuğa çıkacak, aynı zamanda üç ana kategorize asteroidi de (C- P- D- tipleri) görüntüleyebilecek. Fırlatılacağı anı sabırsızlıkla bekliyor olacağız. Siz de buradan geri sayımı takip edebilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Yazan: Melisa ACAR
Kaynak**
Bir yanıt bırakın