Güneş’in Aktivitesi Beklenenden Daha Erken Zirve Yaptı

Güneş’in Aktivitesi Beklenenden Daha Erken Zirve Yaptı

Bilim insanlar genel olarak Güneş döngülerini, Güneş lekelerini sayarak izliyorlar. Güneş lekesi sayısı Güneş döngüsü boyunca artar ve ardından manyetik aktivite azaldıkça sıfıra yaklaşır. NASA-NOAA-ISES iş birliğinde yapılan tahmin paneli 2019 da toplandığında, yaklaşık 60 farklı modeli analiz etmiş ve her biri Güneş lekelerinin en yüksek sayısına ne zaman varacağına dair bir tahmin sunmuştu.

Bir hafta boyunca farklı yaklaşımların tartışıldığı panelden sonra oylama yapılarak bir fikir birliğine varıldı: Aylık güneş lekesi sayısı Temmuz 2025 civarında zirveye (115 civarında) ulaşacak; bu da onu öncekine benzer sekilde nispeten zayıf bir döngü haline getirecekti. Fakat Güneşin aktivitesi daha 2023 yılından tahminleri aştı ve 20 yılda görülmeyen seviyelere ulaştı. Güneş şimdilerde beklenenden daha enerjik. Öyle ki Temmuz da 159, Ağustosta ise 115 güneş lekesi vardi.

Bilim insanlarına göre söz konusu tutarsızlık, Güneşin daha iyi gözlemlenmesine duyulan ihtiyacın altını çiziyor. Millersville Üniversitesi’nden güneş fizikçisi (heliofizikci) Tamitha Skov, önceki döngünün alışılmadık derecede ılımlı olması nedeniyle, “Yanlış bir rahatlık hissine kapıldık” dedi. Riskler yüksek. Aktivitesinin en yoğun olduğu zamanlarda Güneş, Dünya’ya çarpan, uydular tehdit eden, radyo yayınların bozan ve elektrik şebekelerine aşırı yük bindiren parçacık fırtınaların daha sık aralıklarla serbest bırakıyor. Bu da daha iyi tahminlere olan ihtiyacın önemini gösteriyor.

Peak solar activity is arriving sooner than expected, reaching levels not seen in 20 years, Science, 15.09.2023

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1453 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*