Gürültüler Kuş Davranışlarını Etkiliyor
Max-Planck Biyolojik Zeka Enstitüsü’nden Lena de Framond ve Henrik Braumm’un yaptığı araştırmaya göre Tegel havalanında onlarca yıl devam eden gürültünün bazı kuşların davranışlarını etkiledikleri görülmüş. Hatta havalanı kapandıktan 6 ay sonra bile karatavuk gibi bazı türlerin, kırsaldaki türdeşlerine oranla daha erken şakıdıkları tespit edilmiş.
Araştırmacılar kuşların erken şakıması, sesin türbinlerin sesine karışmasını önlemek amaclı olduğu düşünüyor. Kuşların şakıması bölgelerini korumak ya da eş seçmek için önemlidir. 5 dakikalık bir gecikme dahi eş seçiminde onları başarısız kılabilir. Bu uzun süreli erken şakıma gürültü ortadan kalktığında bile devam etmiş. Bu yüzden bilim insanları bu davranışın kalıcı olabileceğini düşünüyorlar.
Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayınlanan makalede, Berlin Tegel havalanındaki gürültünün büyük ölçüde kuş davranışlarını değiştirdiği gösteridi. 2021 yılının ilkbahar aylarında normalleşmeler görülmeye başlandı. Fakat bu her tür için geçerli olmadı. Sıvacı kuşu, ardıç kuşu, üveyik ve keşiş otu sivrisineği gibi türler 2021 yılında da yaklaşık 20 dakika erken şakımaya devam etmiş.
Bilim insanlarına göre, farklı reaksiyonların altında adaptasyon sorunu olabilir. Kızılgerdan gibi türler gürültü seviyelerine daha iyi adapte olabiliyorken, diğer türler adapte olması zaman alıyor. Buna göre bir kaç kuşak içerisinde normalleşme görülebilecek.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın