Haftanın Kitap Önerisi: 50 Soruda Dizisi

Haftanın Kitap Önerisi: 50 Soruda Dizisi

50 Soruda İnsanın Tarihöncesi Evrim

Yazar: Metin Özbek

Bilim ve Gelecek Kitaplığı 50 Soruda dizisi, bilimin temel kuramlarını ve kimi alanlarını, popüler ve temel düzeyde anlatan kitaplardan oluşuyor.

Dizinin 50 Soruda İnsanın Tarihöncesi Evrimi adlı kitabında, Prof. Dr. Metin Özbek, insanın evrimini, canlılar dünyasındaki uzak ve yakın akrabalarıyla benzerliklerinin ve farklılıklarının izini sürerek anlatıyor. Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü Başkanı olan yazarın, insan evriminin biyolojik ve kültürel adımlarını takip ederken uğradığı sorulardan kimileri şöyle:

İnsanın evrimini hangi bilim dalı ele alır? İnsan maymundan mı gelmiştir? Ne zaman iki ayak üzerinde yürümeye başladık? Şempanzelerle son ortak atamız kimdi? İlk atalarımız bize ne kadar benziyordu? İlk aletler ne kadar eskidir? İnsan ne zaman konuşmaya başladı? Fosillerde konuşma yeteneği nasıl anlaşılır? Atalarımız Afrika’dan ilk ne zaman çıktılar? İnsan ateşi ne zaman keşfetti? Neandertal’ler bizim atamız mıydı? Neandertal’lerden mi geliyoruz, Kromanyon’lardan mı? Genetikteki gelişmelerle, moleküler kanıtlarla, modern insanın kökeni bulunamaz mı? Sanat ne zaman doğdu? Avcı atalarımız ne zaman yerleşik yaşama geçti? İlk köyler ne zaman kuruldu?..

Sayfa Sayısı: 208

Baskı Yılı: 2019

Yayınevi: Bilim ve Gelecek

 

50 Soruda Yer’in Evrimi

Yazar: Mehmet Sakınç

50 Soruda yer’in evrimi’nde, Prof. Dr. Mehmet Sakınç, yeryüzünün milyarlarca yılda geçirdiği tüm değişimleri, üzerinde yaşayan canlıların evrimiyle kopmaz bağı çerçevesinde ele alıyor. Hem zooloji hem jeoloji lisans eğitimi yapmış olan yazarın, Dünya’nın milyarlarca yıl boyunca adeta biçimden biçime girmesine yol açan dinamik yapısını anlatırken uğradığı kimi sorular şöyle: Dünya gezegeni nasıl oluştu? İlk karalar nasıl doğdu? Yerkabuğu nasıl gelişti?

İlk okyanuslar nasıl oluştu? Yaşam nasıl başladı ve gelişti? Atmosfer nasıl oluştu? Yer’in dinamik halde olmasını sağlayan iç ve dış süreçleri nelerdir? Kıtalar hareket eder mi? Volkanizma nasıl çalışır, nelere yol açar? Fosil nedir, fosilleşme nasıl gerçekleşir? Jeolojik zaman kavramı nedir? Jeolojik olayları nasıl tarihlendiririz? Paleocoğrafya haritaları nasıl yapılır? Yer’in tarihi boyunca gördüğü iklimleri nasıl biliriz? Akdeniz’in kurumasına neden olan tuz krizi nedir, ne zaman yaşanmıştır; hangi coğrafyaları etkilemiştir?

Sayfa Sayısı: 213

Baskı Yılı: 2012

Yayınevi: Bilim ve Gelecek

 

50 Soruda Yaşamın Tarihi

Yazar: Deniz Şahin

Haftanın Kitap Önerisi: 50 Soruda Dizisi

 

Bilim ve Gelecek Kitaplığı “50 Soruda” dizisinin yedinci kitabı olan 50 Soruda Yaşamın Tarihi’nde, İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Araştırma Görevlisi Deniz Şahin, canlılıkla ilgili temel bilgileri vermenin yanı sıra, evrenin tarihini canlılık bağlamında yeniden kuruyor. Yazarın, canlılıkla ilgili oldukça geniş bir bilimsel bağlamda ilerlerken geçtiği kimi sorular şöyle:

Yaşamın organizasyonu nasıldır? Arsenik seven bakteriler: Yaşamın biyokimyasının tanımı değişiyor mu? Hücrenin yapısı nasıldır, hücrede bilgi akışı nasıl olur? Canlılar nasıl çeşitlenmiştir? Evrim kuramı ile ilgili yanlış bilinen noktalar nelerdir? Evrende yaşam nerelerde ortaya çıkabilir? Dünya dışında yaşam var mıdır? Evren  nasıl ortaya çıkmıştır? Dünya ne zaman ve nasıl oluştu? Dünya’da yaşam ne zaman ve nerede başladı? Yaşam için gerekli öncü moleküller nelerdir? Yaşamın ortaya çıkışının, laboratuvar şartlarında deney yapılabilmiş midir? Kendini çoğaltabilen ilk molekül / sistem hangisidir? İlk hücre zarı nasıl oluştu? Eşeyli üreme nasıl ortaya çıktı? Memeliler nasıl ortaya çıktı? Dinozorlar yok oldu mu? İnsanın evrimindeki temel aşamalar nelerdir? Dünya üzerinde canlılık hiç yok oluşun eşiğine geldi mi? Bugün kitlesel bir yok oluşun eşiğinde miyiz?

Sayfa Sayısı: 248

Baskı Yılı: 2011

Yayınevi: Bilim ve Gelecek

 

50 Soruda Büyük Patlama Kuramı

Yazar: Metin Hotinli

“50 Soruda” dizisinin beşinci kitabı “50 Soruda büyük patlama kuramı”nın ikinci baskısı yayımlandı. Kitapta, Prof. Dr. Metin Hotinli, evrenin nasıl oluştuğunu ve geleceğini açıklayan büyük patlama kuramını, dinamik ve evrim halinde bir evren gerçeğine ulaşmanın tarihi olarak ele alıyor. İÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Eski Başkanı olan yazarın, insanlığın evrenin doğumuna dair ilk düşüncelerini içeren mitoslardan başlayarak, büyük patlama kuramına ulaşırken geçtiği kimi sorular şöyle:

İlk kozmolojik düşünceler ne zaman ortaya çıktı? Aristoteles kozmoloji modelinin özellikleri nelerdi? Kopernik kuramı ne gibi bir yenilik getirdi? Newton kuramı ile birlikte, kozmolojinin paradigması nasıl değişti? Özel ve genel görelilik kuramları ne getirdi? Einstein’ın geliştirdiği statik evren modeli, bilim çevrelerinde nasıl karşılandı? Astronomide uzaklıklar nasıl ölçülür? Genişleyen evrenden büyük patlamaya nasıl geçildi? Büyük patlama kuramında evrenin yaşı problemi nasıl çözüldü? Radyo astronomi gözlem verileri durağan evren kuramıyla bağdaşıyor mu? Big bang kuramında ilk üç dakikanın önemi nedir? Fosil radyasyon nedir? Big Bang’dan önce ne vardı? Evrenin genişlemesi sürecek mi, duracak mı? Karanlık madde nedir? Karanlık enerji nedir? Büyük Patlama kuramı kalıcı mıdır, değişebilir mi? Big Bang kuramının rakipleri var mıdır?

Sayfa Sayısı: 118

Baskı Yılı: 2019

Yayınevi: Bilim ve Gelecek

 

50 Soruda Aydınlanma

Yazar: Afşer Timuçin – Ali Timuçin 

50 Soruda Aydınlanma’da, Afşar Timuçin ve Ali Timuçin, insan aklının dinsel ve geleneksel zincirlerinden kurtulması ve özgürleşmesinin önemli adımlarından 18. yüzyıl Aydınlanma devrimini, oluşum süreci çerçevesinde, yeşerdiği toplumsal-siyasal koşullar, düşünsel kaynakları, düşünürleri, düşünürlerinin dile getirdiği görüş ve talepler, bunların yarattığı etkiler, insanlığa bıraktığı miras gibi boyutlarıyla ele alıyorlar. Yazarların Aydınlanma devrimini farklı boyutlarıyla izlerken uğradıkları sorulardan kimileri şöyle: Aydınlanma bir toplumun belli bir dönemdeki düşünce etkinliği mi, yoksa bütün insanlığı mı ilgilendiriyor? Aydınlanmacıların bilim düşüncesine bağlanmış olmalarında Newton’un etkisi var mı? Aydınlanma öncesinde Fransa’da siyasal olaylar nasıl gelişti? Aydınlanma, Sanayi Devrimi’nin ve bu devrimi yaratan burjuva sınıfının isteklerini karşılıyor muydu? Fransız Devrimi aydınlanmanın taleplerini yerine getirebildi mi? Kant için aydınlanma nedir? Aydınlanmacılara ışık tutan filozof John Locke’un felsefesi nasıldır? Aydınlanma düşünürleri kimlerdir, görüşleri nelerdir? Rousseau düşüncesinde “toplum sözleşmesi” neyi karşılar? Aydınlanma ve Fransız Devrimi dünyaya ne getirdi?

Sayfa Sayısı: 160

Baskı Yılı: 2013

Yayınevi: Bilim ve Gelecek

 

Tanıtımı Yazan: Selim ÖZTEMEL

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1477 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*