Haftanın Kitap Önerisi: Ceviz Kabuğundaki Evren

Haftanın Kitap Önerisi: Ceviz Kabuğundaki Evren

Yazar: Stephen Hawking

Çevirmen: Kemal Çömlekçi

Stephen Hawking’in Ceviz Kabuğundaki Evren kitabı, bir başyapıt haline gelmiş Zamanın Kısa Tarihi eserinden sonraki gelişmeleri ve en yeni bilimsel gelişmeleri içermektedir. Hawking bu kitabında kuantum mekaniğinden genel göreliliğe, sicim kuramından 11 boyurlu süper – kütleçekime, Büyük patlamadan evrenin hazin sonuna kadar bütün tartışmalara değiniyor.

Hawking yine bu kitabında pek az fizikçinin sormaya cesaret edebileceği “evren tasarlanabilir mi”, “uzay – zamanın bir başlangıcı var mı” gibi soruları soruyor ve cevap arıyor. Ve en güzelide uzman olmayan hatta hiç fizik bilmeyen bir okurun anlayabileceği sadelikte bu karmaşık konuları bol bol görselle okuyucusuna aktarıyor.

Keyif alarak bilgi edinebileceğiniz bu eseri sizlere mutlaka öneririz. Şimdiden keyifli okumalar.

Sayfa Sayısı: 216

Baskı Yılı: 2016

Yayınevi : Alfa Yayıncılık

Stephen Hawking Kimdir?

Stephen William Hawking 8 Ocak 1942’de Oxford şehrinde dünyaya geldi. Oxford Üniversitesi kolejinde eğitim aldıktan sonra kozmoloji (evrenbilim) üzerine çalışmak üzere Cambridge gitti. babası onun tıp eğitimi almasını istemesine karşın Stephen Hawking matematiğe olan hayranlığından dolayı matematik okumak istiyordu o yıllarada okulunda matematik bölümü mevcut olmadığı için fizik okumaya karar verdi. Üç yılın ardınan doğa bilimlerinde birinci sınıf onur madalyasıyla ödülünü aldı. Cambridge gitme sebebi o yıllarda Oxford’ta kozmoloji çalışan kimsenin olmamasıydı.

Doktorasını tamamladıktan sonra ilk olarak araştırma asistanı ve daha sonra da Gonville and Caius College’da profesör asistanı oldu. 1973 yılında uygulamalı matematik ve kuramsal fizik bölümüne geçti.1979 yılından itibarende matematik bölümünde Lucasian matematik profesörü oldu. 1988 yılında Zamanın Kısa Tarihi kitabını çıkarmasıyla dünyaca bir üne sahip oldu.

Hawking kuantum mekaniği ile Einstein’ın Genel Görelilik Kuramı’nın birleştirilmesi fikrine olan üstü bağlıydı. Her Şeyin Teorisi dediği bu teori için yıllarca Einstein gibi çalıştı. Bir çok alanda kafa yormasıyla başarılı olan Hawking ne yazık ki bu kuramda başarılı olamadı. Einstein’dan bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edilen Hawking ömrü boyu 12 onur derecesi almıştır. 

14 Mart 2018 tarihinde sabaha karşı, Cambridge’ki evinde 76 yaşındayken hayatını kaybetmiştir. 

Tanıtımı Yazan: Selim ÖZTEMEL

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1425 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

1 geri izleme / bildirim

  1. E = mc² Nedir? | Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları | %

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*