
İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog
Hasan Ali Yücel Klasikleri
Yazar: Galileo Galilei
Çevirmen: Reşit Aşçıoğlu
Galileo Galilei’nin üzerinde 16 yıl çalıştığı ve engizisyonda yargılanıp, ev hapsi aldığı İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog bilim adına tek başına bir devrimdir. Ev hapsi aldığı zaman yazdığı diğer bir baş yapıt İki Yeni Bilim Üzerine Diyalog kitabı da bir önceki eseri kadar etkili olmuş ve her iki eseride pek çok dile çevrilmiştir. Modern bilimin başlangıcı olarak anılan bu eseri yalnız astronomi veya fizik konularını anlatan bir kitap değildir.
Kitap, otoriteyi temsil eden Aristoteles fikri ile sıkı bir polemik yürüten ve aynı zamanda deneysel, gözlemsel, kuramsal birikimleri ile doğanın dili olan matematiğin yeniden şekilenmesini içerir. Galileo kitabın elit sınıfa değilde, sıradan okura ulaşması için kitabı, Latince yerine İtalyanca olarak kaleme almıştır. Bu şekilde de o dönemin bilim kitaplarından çok daha fazla okunmuş ve çok daha fazla ses getirmiştir.
Sayfa Sayısı: 640
Baskı Yılı: 2008
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Galileo Galilei Kimdir?
“Modern fiziğin babası” ya da direk “bilimin babası” olarak adlandırılan Galileo Galilei, 15 Şubat 1564 yılında Pisa, İtalya’da dünyaya gelmiştir. İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçi olan Galileo, Rönesans’ın bilimsel devrimine katkıda bulunan en büyük bilim insanıdır. Yazdığı “İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog” eseri ile o günün otorite fikirleri sorgulamış ve yanlışlıklarını dünyaya duyurmuştur. Bu ilerici fikirleri ile çağın gerisinde kalmış düşüncelere körü körüne bağlı kilise ile sorunlar yaşamış ve en sonunda ev hapsi cezası almıştır. Her ne kadar fikirleri bastırılmak hata yok edilmek istensede Galileo’nun yaktığı bilim ateşi onu söndürmek isteyenleride zaman içinde yakarak günümüze kadar gelişmiştir.
Galileo Galilei, 8 Ocak 1642 yılında 77 yaşındayken ateş ve kalp çarpıntısından dolay hayata gözlerini yumuştur.
Galileo’nun baş yapıtları:
– Küçük Denge (1586)
– Hareket Üzerine (1590)
– Mekanik (1600 civarı)
– Sidereus Nuncius (1610)
– Süzülen Cisimler Üzerine Söylem (1612)
– Güneş Lekeleri Üzerine Mektuplar (1613)
– Grandüşes Christina’ya Mektup (1615, basım 1636)
– Gelgitler Üzerine Söylem (1616)
– Meteorlar Üzerine Söylem (1619)
– İl Saggiatore (1623)
– İki Ana Dünya Sistemi Hakkında Diyalog (1632)
– İki Yeni Bilime Dair Söylem ve Matematiksel İspatlar (1638)
Tanıtımı Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın