Haftanın Kitap Önerisi: Kara Delikler ve Bebek Evrenler
Büyük Patlama ve Evren Hakkında Merak Ettiğiniz Soruların Yanıtları
Yazar: Stephen Hawking
Çevirmen: Neziha Bahar
Editör: Kerem Cankoçak
Kara Delikler ve Bebek Evrenler Stephen Hawking’in Zamanın Kısa Tarihi’nden sonra hazırladığı ikinci popüler yapıtı. Ekim 1993’te Amerika’da yayımlanan yapıt yazarın ilk yapıtı kadar ilgi gördü. Stephen Hawking “Ben evrenin bilinmez ve anlaşılmaz bir şey, insanın sezgileri olabileceği fakat hiçbir zaman tam olarak analiz edemeyeceği veya kavrayamayacağı bir şey olduğu görüşüne katılmıyorum. Bu görüşün hemen hemen dört yüz yıl önce Galile tarafından başlatılan ve Newton tarafından devam ettirilen bilimsel devrime karşı haksızlık ettiğini düşünüyorum. Onlar evrenin en azından bazı alanlarının, gelişigüzel şekilde davranmadıklarını kesin matematiksel yasalar tarafından yönetildiklerini gösterdiler. O zamandan beri geçen yıllar içinde Galile ve Newton’un çalışmalarını evrenin hemen hemen her alanına uzatmış bulunuyoruz“ diyor.
Olay yaratan çok satan kitabı Zamanın Kısa Tarihi’nde, Stephen Hawking, kelimenin tam anlamıyla, fiziğe, evrene, gerçekliğin kendisine bakışımızı değiştirdi. Kara Delikler ve Bebek Evrenler’de Stephen Hawking’in 1976 ile 1992 yılları arasında yazdığı bazı yazılar yer alıyor. Yaygın olarak Einstein’dan beri en parlak teorik fizikçi sayılan Hawking, bu on üç yazı ve bir söyleşide, evrenimizi anlamamıza yarayan şaşırtıcı bir olanaklar dizisini ortaya çıkarıyor.
Stephen Hawking, evrenin bilinmez ve anlaşılmaz bir şey, insanın sezebileceği, fakat hiçbir zaman tam olarak analiz edemeyeceği veya kavrayamayacağı bir şey olduğu görüşüne katılmaz. Ona göre bu görüş dört yüz yıl önce Galileo tarafından başlatılan ve Newton tarafından devam ettirilen bilimsel devrimlere karşı haksızlık etmektedir. Onlar evrenin en azından bazı alanlarının, gelişigüzel şekilde davranmadıklarını, kesin matematiksel yasalar tarafından yönetildiklerini gösterdiler. O zamandan beri geçen yıllar içinde Galileo ve Newton’un çalışmalarını evrenin hemen hemen her alanına yaymış bulunuyoruz. Hawking’e göre evrenin tam bir teorisini ortaya koyabiliriz. O durumda aslında Evrenin Efendileri olacağız.
Stephen Hawking Kimdir?
Stephen William Hawking 8 Ocak 1942’de Oxford şehrinde dünyaya geldi. Oxford Üniversitesi kolejinde eğitim aldıktan sonra kozmoloji (evrenbilim) üzerine çalışmak üzere Cambridge gitti. babası onun tıp eğitimi almasını istemesine karşın Stephen Hawking matematiğe olan hayranlığından dolayı matematik okumak istiyordu o yıllarada okulunda matematik bölümü mevcut olmadığı için fizik okumaya karar verdi. Üç yılın ardınan doğa bilimlerinde birinci sınıf onur madalyasıyla ödülünü aldı. Cambridge gitme sebebi o yıllarda Oxford’ta kozmoloji çalışan kimsenin olmamasıydı.
Doktorasını tamamladıktan sonra ilk olarak araştırma asistanı ve daha sonra da Gonville and Caius College’da profesör asistanı oldu. 1973 yılında uygulamalı matematik ve kuramsal fizik bölümüne geçti.1979 yılından itibarende matematik bölümünde Lucasian matematik profesörü oldu. 1988 yılında Zamanın Kısa Tarihi kitabını çıkarmasıyla dünyaca bir üne sahip oldu.
Hawking kuantum mekaniği ile Einstein’ın Genel Görelilik Kuramı’nın birleştirilmesi fikrine olan üstü bağlıydı. Her Şeyin Teorisi dediği bu teori için yıllarca Einstein gibi çalıştı. Bir çok alanda kafa yormasıyla başarılı olan Hawking ne yazık ki bu kuramda başarılı olamadı. Einstein’dan bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edilen Hawking ömrü boyu 12 onur derecesi almıştır.
14 Mart 2018 tarihinde sabaha karşı, Cambridge’ki evinde 76 yaşındayken hayatını kaybetmiştir.
Tanıtımı Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın