Hareketsizlik Yeni Sigara İçme Şeklidir
Hareketsizlik yeni sigara içme şeklidir ve kalp hastalığı ve kanserle bağlantılıdır, ancak oturmayı daha az tehlikeli hale getirmeyi çocuklardan ve modern avcı-toplayıcılardan öğrenebiliriz.
İş düzgün oturmaya geldiğinde, harfi harfine takip etmesek bile hepimiz nasıl olması gerektiğini biliyoruz. Eğik veya kambur durmamak, bacak bacak üstüne atmak gibi ayakları çapraz tutmak gerekiyor; kalçalar sandalyenin arkasına dayanmalı ve ayaklar yerde olmalıdır. Ancak bunu doğru yapıyor olsak bile, uzun süre oturmak herkes için şaşırtıcı derecede kötüdür. Hareketsizlik; kalp hastalığı, diyabet ve hatta kanserle bağlantılı yeni sigara içimi olarak tanımlanmıştır. Hiç şüphe yok ki hepimiz daha azını yapmaya çalışmalıyız. Ama belki daha iyisini de yapabiliriz.
Muhtemelen oturmayı sandalyelerle eş anlamlı olarak görüyorsunuz. Bu, özellikle Batılı bir bakış açısıdır. 1953’te yayınlanan klasik bir anket, dünya çapında 480 kültür tarafından benimsenen 100 farklı oturma duruşunu tanımladı. En yaygın olanları arasında bağdaş kurup oturmak, diz çökmek ve derin çömelmek, ayakları yere düz basmak ve kalçaları bunun üzerinde veya hemen üzerinde durmaktı. Batı kültürlerinde bile bunlar küçük çocuklar arasında tercih edilen oturma pozisyonlarıdır. Ancak Batılılar, erken yaşlardan itibaren sandalye kullanımını alıştırdıkları, küçük çocukları arabalara kemerle bağlamaya ve çocukların okulda sıralarda oturmalarında ısrar etme eğilimindedir.
Oturma konusunda son avcı – toplayıcı topluluk olan Hadza gibi geleneksel kültürlerden nasıl oturacağımız konusunda ilham alabiliriz.
Bu sandalye tutkusuyla ilgili büyük bir sorun, oturmayı çok, yani, hareketsizliği konfor hale getirmeleridir. Tanzanya’da avcı-toplayıcı bir halk olan Hadza’yı düşünelim. Günde yaklaşık 9 saatlerini oturarak geçiriyorlar. Bununla birlikte, çömelir gibi ve çeşitli pozisyonlarda yere otururlar ve sürekli çeşitli pozisyonları denemeleri de kas hareketliliğini de sağlıyor.
Sandalyede oturmak beraberinde omurga sorunlarını da beraber getiriyor. Omurgamız ayaktayken normal olarak S biçimindedir. Ancak birçoğumuz gibi otururken omurgamız C biçimini alır. Bu omurlar arasındaki disklerin sıkışması ve sırt ağrılarına da neden olur.
Hayatımızda hareketsizliği en aza indirmemiz gerektiğini zaten biliyoruz. Bunu uyguladığımız nice sağlıklı günlerimiz olsun!
Discover how to sit to dodge the dangers of inactivity, 08.01.2020, New Scientist
Bir yanıt bırakın