Hava Kirliliği Sperm Kalitesini Bozuyor

Hava Kirliliği Sperm Kalitesini Bozuyor

Kısırlık, dünya çapında üreme çağındaki tüm çiftlerin yaklaşık %10‘unu etkileyen küresel bir halk sağlığı sorunu haline geliyor. Dünya Sağlık Örgütü, esas olarak kötü sperm kalitesi kısırlık vakalarının %50‘sinden sorumlu olabileceğini tahmin ediyor. Son yıllarda, kapsamlı kanıtlar, sperm kalitesinde küresel bir düşüş eğilimi olduğunu gösteriyor ve çok sayıda çalışma, son yıllarda sperm konsantrasyonu, sayısı ve hareketliliğinde önemli düşüşler bildirdi.

Hem genetik arka plan hem de çevresel faktörler sperm kalitesinde etkili faktörlerdir. Göreceli olarak kısa bir süre içinde sperm konsantrasyonu, sayısı ve motilitesindeki (Hareket edebilme yeteneği) dikkate değer değişiklikler, sperm kalitesindeki küresel düşüş eğiliminin genetikten çok çevresel faktörlerle ilişkili olduğunu göstermektedir.

Yakın tarihli insan epidemiyolojik çalışmaları, ince toz tanecikleriyle sperm kalitesi arasında bir ilişki olduğunu bildirmiştir. 

Çin’de şiddetli hava kirliliği ve sperm kalitesinde hızlanan düşüş göz önüne alındığında, toz taneciklerinin sperm kalitesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için 340 Çin şehrinden 33.876 erkek arasında ülke çapında bir çalışma gerçekleştirildi. Bu katılımcılar hava kirliliğine çeşitli derecede maruz kalan ve eşleri 2013-2019 arasında yardımcı üreme teknikleriyle hamile kalan erkeklerden oluşuyor. Bu hasta kişilerin kromozomal anormallik, varikosel, azospermi, genital sistem travması, kabakulak öyküsü, vazektomi gibi bir sorun olmadığı da belirtiliyor.

Bu katılımcılardan sperm örneği almadan 90 önce maruz kaldıkları toz taneciklerinin büyüklükleri saptandı. (2,5 mikrometreden (μm) küçük, 2,5 – 10 mikrometre arasında , 10 mikrometreden büyük) 

Bu şekilde toz taneciklerin büyüklüğü ile sperm kalitesi arasındaki bağlantı da bulunabilecekti.

Yapılan araştırma sonucunda 2,5 μm daha küçük taneciklere maruz kalanların sperm hareketliliği %3,6 düşüyor. Bu oran 10 μm toz taneciklere maruz kalanların sperm hareketliliği %2,4 civarında olduğu görülmüş.

Bu araştırmaya sonucuna göre kirliliğin sperm kalitesindeki etkisi, sperm oluşumunun 90 günlük ilk aşamasında (spermatogenez) toz taneciklerine maruz kaldığında daha büyük etki gösterdiği görülmüştür. Bu da araştırmacılara göre hava kirliliği spermi genetik olarak da etkilediği anlamına geliyor. Fakat bunu kesin olarak söyleyebilmek için daha birçok araştırma yapılması gerekiyor. 

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*