Hayatta Kalmamızı Sağlayan Genler mi?

Fotoğraf: Johannes Krause

Hayatta Kalmamızı Sağlayan Genler mi?

Bilim insanları, insanların artan sosyal etkileşimlerine dair kanıtları artıyor. Fakat Homo sapienslerin, diğer insan türlerinden belirgin ayıran konuşma ve etkileşime girme cesareti neyden kaynaklanıyor? Williams Sendromu olarak adlandırılan nadir genetik durumun genetik dizilimi bu soruya ışık tutacak gözüküyor. 

Williams Sendromu – Hayatta Kalmamızı Sağlayan Genler mi?

Williams Sendromu’lu kişi genellikle hiper-sosyal olarak biliniyor. Bu kişiler tanımadıklarına hemen güveniyor ve yabancılara sarılmaktan bile mutu olabiliyorlar. Hastalık BAZ1B isimli genin yokluğundan oluşuyor. Bu da azaltılmış çekince ve korku seviyelerine dair açıklama getiriyor. 

Katalan Araştırma ve İleri Araştırmalar Enstitüsü’nden Cedric Boeckx ve çalışma arkadaşları, bu sendromdaki gen eksikliğinin, Homo sapiens atalarımızın geçmişten sosyal ağlarını genişletmeyi başarmalarında etkili olup, olmadığını araştırdılar. 

Milas Üniversitesi’nden Giuseppe Testa ve çalışma arkadaşları, modern insan genomu ile en yakın akrabalarımız olan Neandertal ve Denisova genomlarını karşılaştırdı. Sonuca göre BAZ1B geninin Homo sapiens’te daha çok mutasyona uğradığını gördüler. Boeckx, “bu sonucun bizi yabancılara karşı bizleri daha hoşgörülü yapmış olabilir” diyor.

Arkeolojik kazı bulguları, küçük kafataslarının, daha düz yüzlerin ve daha küçük dişlerin oluşması ile birlikte yüz özelliklerinin yumuşaması yaklaşık 300 bin yıl önce soyumuzda meydana geldiğini gösteriyor. 

Araştırmacılar, Homo sapiens atalarımızın kendilerini “evcilleştirdiğini” düşünüyorlar. Bu aşamada dil ve iletişim becerilerinin önemli yer tutuğu vurgulanıyor. Dilin gelişmesi ile birlikte dışavurumculuğun başka bir seviyeye taşıdığımız görülüyor. 

Fotoğraf: Johannes Krause

Uzun zamandır devam eden kendi kendimizi evcilleştirme sürecinin olumsuz yanları da yok değil. Diğer insanlara karşı daha bağlı ve hoşgörülü olmamız bizleri daha güçlü toplumlar hale getirmiş olsa da, bir gruba ait olmak için gösterdiğimiz çaba ve memnun etme dürtüsü bizleri daha depresif, endişeli ve yalnız bireyler haline getirdi. 

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

Kaynak****

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1417 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*