Hayvanlar Gerçek Tüylere Ne Zaman Kavuştu?

Hayvanlar Gerçek Tüylere Ne Zaman Kavuştu?

Tüyleri sahip ilk canlıların kuşlar olmadığı uzun süredir bilinmektedir. Dinazorların vücutlarını ısıtan yumuşak ve renkli tüyleri vardı. Hem iki ayaklı dinazorların (Theropodlar) hem de otçul kuş kalçalı dinazorların (Ornithischhia) fosilleri bu gerçeği göstermekte. Bazı bilim insanlarına göre tüylerin kökeni daha eskileri de gidiyor olabilir. Dinozorların doğrudan kardeş grubu olan Pterozorlarda da tüylerin olduğu düşünülüyordu. 

Hayvanlar Gerçek Tüylere Ne Zaman Kavuştu?

Bilim insanları 113 milyon yıllık Tupandactylus imperator pterozorunda bunun ile ilgili ilk kanıtları buldular. Uçan bu dinozorun kanat açıklığı 5 metre ve kafası iki kemikten mahrum üçgen bir çıkıntı şeklinde. Paleontologlar bu fosil de çok sayıda tüyümüzü, dallanmış yapılar buldular. Derin araştırmalar sonucunda bu yapıların bir türün klasik yapısına çok benzerlik gösterdiği görüldü.

Pterozorun Muhtemelen renkli köylere sahip olduğu modelleniyor. Fakat pterozorların ve dinazorların tüylerini bağımsız olarak mı evrimleştirdiği yoksa bu yapıları ortak bir atadan mı aldığı hala bilinmiyor. Bilim insanları bu sorunun yanıtını bulabilmek için ilk bir soyağacı analizi gerçekleştirdiler. Bu analize göre %84‘lük bir olasılıkla özelliğin ortak atadan uzandığı görüldü. Sonuçlara göre tüylerin geçmişi çok daha eskilere gidiyor. İlk tüyler yaklaşık 250 milyon yıl önce Trias döneminin başında ortaya çıkmış.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1401 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*