Hayvanlar İklim Krizine Tepki Olarak Şekil Değiştiriyor

Hayvanlar İklim Krizine Tepki Olarak Şekil Değiştiriyor

İklim değişikliği sadece bir insan sorunu değildir; hayvanlar da buna uyum sağlamak zorun kalıyorlar. Bazı “sıcak kanlı” hayvanlar, gezegen ısındıkça vücut sıcaklıklarını daha iyi düzenlemek için şekil değiştiriyor ve daha büyük gagaları, bacakları ve kulakları oluyor. Avustralya’daki Deakin Üniversitesi’nden kuş araştırmacısı Sara Ryding, 7 Eylül’de Trends in Ecology and Evolution dergisinde yayınlanan bir incelemede bu değişiklikleri anlatıyor .

Kakadu, iklim ısındıkça faturaları artan türlerden biridir. Fotoğraf: William Robinson/Alamy

“Ana akım medyada iklim değişikliği tartışılırken çoğu zaman insanlar ‘insanlar bunun üstesinden gelebilir mi?’ veya ‘bunu hangi teknoloji çözebilir?’ diye soruyor. Hayvanların da bu değişikliklere uyum sağlamak zorunda olduğunu anlamamızın zamanı geldi, ancak bu, evrimsel zamanın çoğunda meydana gelebilecek olandan çok daha kısa bir zaman ölçeğinde gerçekleşiyor” diyor Ryding. Yarattığımız iklim değişikliği hayvanlar üzerinde de büyük bir baskı oluşturuyor ve bazı türler uyum sağlarken diğerleri uyum sağlamayacak.

Ryding, iklim değişikliğinin aşamalı olarak meydana gelen karmaşık ve çok yönlü bir fenomen olduğunu ve bu nedenle şekil değiştirmenin tek bir nedenini saptamanın zor olduğunu belirtiyor. Ancak bu değişiklikler geniş coğrafi bölgelerde ve çeşitli türler arasında meydana geldiği için bunun nedeni iklim değişikliği olması çok olasıdır. 

Mulga papağanının ( Psephotus varius ) gagasının boyutu artmaktadır.

Özellikle kuşlarda güçlü şekil değiştirme bildirilmiştir. Birkaç Avustralya papağanı türü, 1871’den bu yana gaga boyutunda ortalama olarak %4-10’luk bir artış göstermiştir.Bu olay yaz sıcaklığıyla pozitif olarak ilişkilidir. Bir tür küçük ötücü kuş olan Kuzey Amerika kara gözlü juncoları, artan gaga boyutu ile soğuk ortamlardaki kısa süreli aşırı sıcaklıklar arasında bir bağlantıya sahiptir. Ayrıca memeli türlerinde de değişiklikler bildirilmiştir. Araştırmacılar, ağaç farelerinde kuyruk uzunluğunda artış ve maskeli sivri farelerde kuyruk ve bacak boyutunda artış olduğunu bildirmiştir.

Ryding, “Şimdiye kadar gördüğümüz uzantı boyutundaki artışlar oldukça küçük – %10’dan az – bu nedenle değişikliklerin hemen fark edilmesi pek mümkün değil” diyor. “Ancak, kulaklar gibi belirgin uzantıların artacağı tahmin ediliyor – bu yüzden çok da uzak olmayan bir gelecekte canlı bir Dumbo ile sonuçlanabiliriz.”

Hayvanlar İklim Krizine Tepki Olarak Şekil Değiştiriyor

Daha sonra, Ryding, son 100 yılda müze kuş örneklerini 3D tarama yoluyla Avustralya kuşlarında ilk elden şekil değiştirmeyi araştırmayı planlıyor. Ekibine, iklim değişikliği nedeniyle hangi kuşların uzantı boyutunu değiştirdiğini ve nedenini daha iyi anlamasını sağlayacaktır.

Ryding, “Biçim değişikliği, hayvanların iklim değişikliğiyle mücadele ettiği ve her şeyin ‘iyi’ olduğu anlamına gelmiyor” diyor. “Bu sadece hayatta kalmak için evrimleştikleri anlamına geliyor – ancak bu değişikliklerin diğer ekolojik sonuçlarının ne olduğundan veya aslında tüm türlerin değişip hayatta kalabildiğinden ya da kalabileceğinden emin değiliz.”

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*