Hayvanların Gözünden Dünya Nasıl Görünüyor?
Hayvanların Dünyayı Nasıl Gördüklerini Hiç Merak Ettiniz mi?
Dünya üzerindeki her canlının dünyayı görüş biçimi eşsizdir. Hayvanların göz ve görmeye yardımcı diğer organlarının analiz edilmesiyle de bu düşünce doğrulanmıştır. Hayvanların nasıl gördüklerini incelemeden önce şunu belirtmek gerekir ki, onların büyük bir kısmına göre insanlar olarak dünyayı çok daha güzel görüyoruz.
Kuşlar
En keskin görüşlü olanlardan başlayalım.
Kuşlar muhtemelen hayvanlar aleminin en gelişmiş görüşe sahip canlıları. Ancak her kuş türünün farklı görüş alanı vardır. Örneğin papağan ve güvercinlerin gözleri başlarının yanındadır, bu da onlara oldukça geniş bir görüş alanı sunar.
Baykuş gibi yırtıcı kuşlarda ise gözler başın ön tarafındadır. Her iki göz aynı anda aynı nesneye odaklanabilir. Bu da derinliği ve mesafeyi çok iyi ayarlamalarını sağlar. Yani kolaylıkla tarla fareleri gibi küçük avlarını tespit edip yakalayabilirler.
Kuşlar ayrıca morötesi ışığı da görme yetisine sahiptir. Yırtıcı olanlar bu yetiyi kullanarak kemirgen avlarını izleyebilir.
Kediler
Kediler büyük ölçüde miyoptur. Bizlerin 30-60 metre uzaktan görebildiği cismi aynı keskinlikte görmek için 20 adım atmaları yani cismin yaklaşık 6 metre yakınında olmaları gerekir.
Aynı zamanda kediler bizlerin aksine geniş renk aralıklarını ve doygunluğu algılayamazlar.
Ancak karanlıkta yakaladıkları az bir ışığı bile çok iyi kullanırlar. Gece görüşleri oldukça iyidir.
Böcekler
Böceklerin ommatidya adlı küçük birimlerden oluşan gözleri vardır. Ommatidyalar bir araya gelip televizyon ekranındaki piksellere benzer bir görüntü oluştururlar. Bu da demek oluyor ki ommatidya sayısı ne kadar fazlaysa çözünürlük de o kadar yüksek oluyor.
Örneğin; Yusufçuk yaklaşık 50.000 ommatidyaya sahiptir. Çevresini çok net bir şekilde görebilir.
Köpekler
Öncelikle köpekler, çok iyi bir gece görüşüne sahiptir. Gözlerinin arkasında karanlıkta ışığı algılamalarını en üst düzeye çıkaran bir yapı bulunur. Adı Tapetum olan bu katmanımsı yapı; kedi, geyik gibi geceleri gözleri parlayan diğer canlılarda da bulunmaktadır.
Geceleri bu kadar iyi olan görüşleri ne yazık ki gündüzleri zayıftır. Bizlere kıyasla çok daha az koni hücrelerine sahiptirler. Bu da gündüzleri ayrıntıları seçmelerini zorlaştırıyor.
Köpekler zannedilenin aksine siyah-beyaz görmezler. Daha çok sarı ve mavi tonlarını algılayabilirler. Ancak elbette insanlar gibi geniş renk skalalarını ayırt edemezler.
Yılanlar
Piton, boa gibi bazı yılanların gözleri insanlarınkiyle oldukça benzerlik taşıyor.
Ayrıca bizden farklı olarak ısıyı görebiliyorlar.
Yazan: Gül Zeynep SİNAN
Bir yanıt bırakın