Hızlı Evrimleşme Hızlı Yok Oluşa Neden Oluyor

Hızlı Evrimleşme Hızlı Yok Oluşa Neden Oluyor

Bristol Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı yeni araştırmada, hayatta kalma yarışında yavaş ve istikrarlı türlerin daha başarılı olduğu görüldü. Araştırmada; yılan, kertenkele ve bunlara akraba olan türlerin olduğu Lepidozorya grubu incelendi. Günümüzde 10 binden fazla Lepidozor türünün başarısı değişen koşulara hızlı adapte olması olsa da, her zaman böyle değildi.

Lepidozorlar günümüzden 250 milyon yıl önce ortaya çıkmaya başladılar. Bu Mezozoik Çağ’ın başlarında 2 ana gruba ayrıldılar. Bir yanda günümüz yılanları ve kertenkelesini de kapsayan squamatlar (pullular), diğer yanda da tek örneği kalmış Zelanda’da yaşayan tutara kertenkelesi (Sphenodon) ile rinkosefalyanlar (Rhynchocephalia).

Bu iki grubu inceleyen bilim insanları, rinkosefalyanların yavaş, squamatların ise hızlı erimleştiğini bulmayı düşünüyorlardı. Fakat araştırma tam tersini gösterdi. 

Hızlı Evrimleşme Hızlı Yok Oluşa Neden Oluyor

66 milyon önce dinozorları yok eden büyük yok oluştan hepsinin etkilendiğini belirten bilim insanları, öncesinde hızlı evrimleşen rinkosefalyanların değişen koşullara squamatlar kadar iyi uyum sağlayamadığını belirtiyor.  

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1392 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*